Scroll Top

19. Фестивал „Седам величанствених“

19-festival-sedam-velicanstvenih
Сличне теме

19. Фестивал Седам величанствених, од 11. до 17. септембра у МТС дворани

Пред нас по деветнаести пут стиже јединствена антологија врхунских остварења модерног европског документарног филма – фестивал „Седам величанствених“.

Изузетној београдској публици, љубитељима и посвећеницима документарног филма, по традицији биће представљено седам задивљујућих остварења најновије продукције.

Овогодишње издање фестивала отвара грандиозно филмско остварење једног од најзначајнијих европских аутора, Роберта Кирхофа, чији су филмови приказивани широм света, а у његову част било је и више ретроспектива у Сједињеним америчким државама, укључујући и Музеј савремене уметности у Њујорку.

Филм, који свој наслов дугује чувеном стиху из „Оде радости“, сада химне Европске уније „Сви ће људи браћа бити“ је своју премијеру управо имао на великом фестивалу у Карловим Варима где је привукао изузетну пажњу.

То је, у ствари, велико узбудљиво и откривајуће путовање које започиње у киргистанској степи да би нас водило лавиринтима простора и времена у покушајима да се разуме један важан историјски јунак, чије деловање обухвата три различите епохе, а консеквенце сежу до данашњег тренутка.

Имамо посебну част да после три вансеријске студије о уметности видимо још један величанствени рад прослављене Уке Хогендејк.

Овога пута то је филм необичног наслова „Хаушвиц“.

Тема је другачија, али, по многима, ово је једно од најнеобичнијих и најзначајнијих остварења ове велике европске ауторке.

То је прича о харизматичној, духовитој и изненађулуће динамичној мајци ауторке испричана у маниру црних комедија и ауторских филмова независне продукције, снимљена великим делом интернет камером.

Истовремено веома лична прича о жени заробљеној агорафобијом и пођеднако универзална, откривајући нам на дубоко потресан начин колико немерљиво дуго траје страдање преживелих жртава холокауста.

Поред ово двоје доајена европског документаризма, фестивал ће представити и рад великог британског документаристе, Кристофера Мориса. Његов филм „Година у пољу“, из простора Корнвола са самог југа Енглеске, је пођеднако изненађујући, очаравајући и храбар уметнички чин којим аутор преиспитује стање савременог света и нашу позицију у њему.

Загледан у божанску лепоту природе и у присуству 4000 година старог монолита, који ће нас подсетити на култну Кјубрикову „Одисеју“, Кристофер Морис врхунским мајсторством креира магичан филм који биоскоп претвара у предивну оазу и сигурно уточиште од буке и јурњаве која нас окружује.

Филм који на изузетан начин пружа наду свима који су забринути за природу и планету.

Уиграни редитељски тандем Мелани Либхајт и Гереон Вецел аутори су филма „She Chef“, чији наслов открива његову тематику.

Гереона Вецела је београдска публика упознала на фестивалу „Седам величанствених“ кад је приказан његов бриљантни филм о чувеној шпанској молекуларној кухињи „Ел Буљи – Кување у процесу“.

Овога пута главна јунакиња је победница светског такмичења у кувању! Она нас води на узбудљиво путовање кроз неке од врхунских кухиња елитних европских ресторана покушавајући да открије сопствено месту у том свету строгих правила и хијерархије.

Филм изненађујућег и испуњавајућег обрта који ствара готово надреално финале.

Два сјајна млада аутора долазе из Данске чувене по сјајним документарним филмовима.

Први, Михаел Граверсен доноси нам „Господина Граверсена“, наизглед једну од уобичајених прецизно конструисаних, привлачних духовито-драматичних породичних прича, са харизматичним оцем и дивном емпатичном мајком.

Али тај сјајни документарац почиње неочекивано драстичним упадом камере у живот и најављује причу која ће се обликовати пред очима гледалаца, причу о узбудљивом, исцелујућем помирењу и новом почетку, причу која је пођеднако сведочанство о људима, као и о моћи камере и документарног филма.

Други дански аутор је Карл Олсон, у чијем смо импресивном „Патримонијуму“ уживали на једном од претходних фестивалу „Седам величанствених“.

Овога пута гледаћемо његову упечатљиву визуелну поему „Зимска сага“, насталу као филмска транспозиција у нордијском свету популарне истоимене песме из шездесетих, која је постала нека врста меланхоличне зимске химне Шведске.

Ово је документаристичка фреска која нас води кроз најразличитије просторе и небројене варијације стања дубоке зимске меланхолије.

Управо овај филм недвосмислено је сврстао младог Олсона међу најзанимљивије и стилски најизразитије документаристе Европе.

Најзад, за затварање фестивала добили смо ексклузивну прилику да прикажемо пре свих значајних фестивала у Европи један управо завршени филм, у оквиру специјалне фестивалске претпремијере.

Публика „Седам величанствених“ гледаће сјајни документарац младог српског редитеља и швајцарског официра Луке Попадића – „Моја швајцарска војска“.

То је сјајна лична, али и изненађујућа и духовита прича о Швајцарској какву не познајемо, филм који нам открива да у земљи чоколада, сира и банака 150.000 људи у својим орманима држи војну опрему и оружје, али још више од свега, покушаће да нам покаже каква је савремена Швајцарска и ко су све Швајцарци.

Гости фестивала биће традиционално селектор Туе Стин Милер, Данац који обожава документарце и Београд, и аутори готово свих филмова.

Заједно са публиком, као и са младим филмским ауторима и студентима филма, у оквиру пратеће радионице, они ће учинити све да “Седам величанствених” постане незаборавни празник креативног документаризма!

Карте за све пројекције ових вансеријских документарних остварења могу се купити на билетарници МТС дворане по цени од 500 динара.

Фото: Промо

Додај коментар: