Scroll Top

Бор је град у који се све више досељавају млади школовани људи

bor-je-grad-u-koji-se-sve-vishe-dose
Сличне теме

Град значајна средства опредељује и за подстицајне мере у области демографије

Интензиван економски напредак Града Бора представља основу не само за заустављање негативних трендова, већ и шансу за демографску обнову источне Србије, закључено је на радном састанку градоначелника Бора Александра Миликића и представника Фондације „Дајана Пауновић“.

На састанку који је био посвећен питањима популационе политике констатовано је да се напредак Града Бора најбоље огледа у висини просечне зараде која је изнад републичког просека, досељавању стручњака у овај град због запослења у РТБ и расту цена квадрата станова због интензивног повећања тражње на тржишту некретнина.

-Захваљујући великом економском опоравку и расту који је остварен након приватизације РТБ, Град Бор је од места из кога се одлазило постао град у који долазе висококвалфиковани стручњаци. Зато и можемо са задовољством да кажемо да је Бору пошло за руком оно што је јако мало локалних самоуправа у унутрашњости успело да постигне – указао је Миликић и додао:

– Посебно је охрабрујуће то што се у потрази за запослењем које налазе у нашем гаду, у Бор досељавају млади брачни парови, а о економском расту најбоље сведоче егзактни подаци да је буџет града са 1,8 милијарди динара у 2017. достигао цифру од 6 милијарди у 2021. години. Такође, цена квадрата стамбеног простора је са некадашњих 400, 500 евра скочила чак три пута што је последица повећане тражње за стамбеним простором у нашем граду. О свеукупном расту нашег града можда ипак најбоље сведочи тренд раста новорођених беба што нас посебно радује.

Он је истакао да своју економску снагу Град Бор настоји да искористи за стварање што бољих услова за живот становника овог града због чега је изграђено и реконструисано 150 км сеоских путева, много се улаже у изградњу и реконструкцију водоводне мреже, граде се нови вртићи и спортски терени, 500 милиона динара је уложено у обнову школа, а у плану је изградња 17 дечијих игралишта као и нове болнице.

– Град значајна средства опредељује и за подстицајне мере у области демографије. Незапосленим породиљама додељујемо 15.000 динара месечно у периоду од годину дана, 25.000 динара дајемо за свако прворођено дете, 40.000 за друго и 70.000 за треће и четврто рођено дете, финансирамо вантелесну оплодњу са по 250.000 динара, омогућили смо бесплатан боравак у вртићу за треће дете, 15 милиона динара дајемо за бесплатне уџбенике за ученике основних школа. Омогућили смо и услугу личног пратиоца за децу са посебним потребама – рекао је Миликић наводећи само неке од мера које борска локална самоуправа примењује на плану подстицања рађања и оснаживања породице.

Говорећи о теренској кампањи Фондације „Дајана Пауновић“ чији је циљ подизање свести шире јавности о значају популационе политике за будућност наше земље, оснивачица фондације Дајана Пауновић је указала да је попис који је у току, а чије прелиминарне резултате већ наслућујемо, показао да више нема времена за одлагање решавања овог животно важног проблема.

– Проблеми се неће решавати сами од себе. Морамо сви да да засучемо рукаве и дамо свој допринос изградњи услова за поспешивање наталитета, али и за останак људи у свим нашим крајевима. За то је потребна изградња бољих услова за живот нарочито у мањим срединама где нема задовољавајуће инфраструктуре. Неопходно је да држава настави са доношењем пронаталитетних мера, али и да се убудуће одвајају значајнија средства за финансирање пројеката локалних самоуправа и невладиног сектора у овој области – поручила је Пауновићева.

Она је додала да заједно са државним институцијама и јединицама локалне самоуправе, стручни тим Фондације коју је основала, трага за најбољим моделима како би постојећи негативни трендови у демографији били заустављени и преокренути.

– Промене захтевају да се овој теми посвети много већа пажња и да, сходно томе, држава убудуће издваја значајно већа средства за пројекте локалног развоја и решавања специфичних проблема који се разликују од средине до средине. Такође, није добро што је између Министарства за демографију и локалних самоуправа прекинута веза и што је блокирана могућност финансирања пројеката локалних самоуправа које су кључна карика у даљем развоју популационе и пронаталитетне политике. То је недостатак који ће нова влада морати брзо да отклони како би се наставило даље- поручила је директорка Фондације „Дајана Пауновић“.

Она је поздравила широк спектар мера и напоре које улажу локалне власти у Бору како би се побољшао наталитет и успориле миграције из источне Србије. У разговору је постигнута сагласност о потреби значајнијег укључивања локалних самоуправа и невладиног сектора у креирање и спровођење популационе политике државе, али и о потреби за поједностављењем процедура и олакшаног приступа средствима које за финансирање пројеката и стартап бизниса одваја држава.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: