Scroll Top

Борба име које живот значи

borba-ime-koje-zhivot-znachi
Сличне теме

ПОДСЕЋАМО НА СВЕ ОНО ШТО СМО ДО САДА УСПЕЛИ ДА УРАДИМО НА ПРОМОЦИЈИ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ ЖИВЉЕЊА

На дан када ће бити обележено 100 година постојања имена Борба, 19. фебруара, млада редакција редизајнираног часописа прославиће други рођендан

На иницијативу директора „Борбе“ Андрије Јоргића, 11 година откад је престао да излази као дневни лист, Борба је поново покренута, али као часопис. Припремама сваког броја млада редакција приступа предано, са великим ентузијазмом и жељом да читалачкој публици представи најактуелније теме, саговорнике, информације, занимљиве приче и репортаже. Идеја и мисија часописа Борба јесте да се свим грађанима Србије пружи могућност едукације и уживања у култури и темама којих данас, нажалост, мањка. Пуне две године Борба излази сваког месеца на ћирилици, као подршка ћириличном писму, а свој пут до грађана проналази дистрибуцијом бесплатних примерака културним центрима, позориштима, музејима, библиотекама и другим културним институцијама широм Србије.

Сомбор
Кафе “Борба” у Чачку
Вршац
Кикинда

БОРБИНЕ АКЦИЈЕ ШИРОМ СРБИЈЕ

Чланови редакције протекле године посећивали су градове широм Србије, промовишући тако сваки нови број и са жељом да што више примерака стигне до грађана. За нешто више од годину дана часопис је стигао до неколико стотина хиљада задовољних читалаца, а наши бесплатни примерци нашли су се у Чачку, Смедереву, Нишу, Kрушевцу, Сомбору, Шапцу, Вршцу и Kикинди, где су чланови редакције на градским трговима упознавали пролазнике с новом редизајнираном Борбом, која данас, у новом формату, не садржи политичке теме. У оквиру посета градовима Србије, организоване су и акције донације књига, па је тако Борба у протеклих 12 месеци поклонила неколико хиљада наслова многим библиотекама и културним центрима.

Хол Иве Андрића

ХОЛ ИВЕ АНДРИЋА

У априлу 2021, на Светски дан књиге, Борба је на другом спрату своје зграде именовала и свечано отворила Хол Иве Андрића, са поставком која садржи 14 фотографија из живота нашег јединог нобеловца. Ова поставка, посвећена уваженом књижевнику, прва је у низу с обзиром на то да је у плану да и други делови зграде добију називе по великанима наше књижевности који су некада писали за Борбу.

Садили смо стабла
Донација књига КЦ Крушевац

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ

Акције садње стабала у циљу ширења свести о екологији и очувању животне средине, добровољно давање крви, донација заштитних маски здравственим установама, само су неке од хуманитарних акција које је Борба организовала током претходне године, а бесплатни примерци часописа стизали су и до KОВИД болница.

Пријатељски меч у Математичкој гимназији

ПРОМОВИСАЊЕ ШАХОВСКЕ КУЛТУРЕ

У циљу промоције шаха и афирмације овог спорта у школама, у Математичкој гимназији одржан је пријатељски меч између ученика и професора ове школе и чланова недавно основаног Шаховског клуба Борба. Порука је била недвосмислена – борбеност и памет увек иду заједно, а пријатељски меч, повлачењем првог потеза, отворила је наша најпознатија шахисткиња велемајстор Алиса Марић, која је уједно и велики пријатељ куће Борба.

СПОЈ МЛАДОСТИ И ИСКУСТВА

Осим тога што се Борба труди да кроз текстове афирмише и талентоване младе, којима се не посвећује довољно пажње у медијима, пишући о њиховим успесима, и сами чланови редакције су студенти са различитих београдских факултета. Идеја ангажовања младих јесте да им се да простор да раде и стичу искуство, као и да се спојем младости и искуства култура популаризује, унапреди и дигне на нов и један виши ниво. На дан 19. фебруара, када ће бити обележено 100 година постојања имена Борба, редизајнирани истоимени часопис ће прославити други рођендан. Млада редакција сада наставља успешно да води своју борбу, жељна афирмације, истраживања и рада у штампаном медију, препознатљивом по својих пет црвених слова, која данас негује културу, традицију и ћирилично писмо.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: