Scroll Top

Бројни српски филмови и пројекти на овогодишњем Филмском фестивалу у Софији

brojni-srpski-filmovi-i-projekti-na-ov
Сличне теме

Почео је 25. Међународни филмски фестивал у Софији, у суседној Бугарској, а део такмичарског сегмента балканског филма су и два српска остварења која су премијерно приказана на међународним фимским смотрама и чији је настанак у оквиру својих званичних и редовних конкурса подржао и ФЦС (Филмски центар Србије). Реч је о најновијим дугометражним играним филмовима Ивана Икића и Олега Новковића, „Оаза“, односно, „Жив човек“.

Прича Икићевог филма (раније познатог под насловом Корисници), премијерно приказаног у званичном програму Венецијанског филмског фестивала, смештена је у Дом за децу и младе са посебним потребама, а врти се око љубавног троугла између две девојке и једног младића. Поред сценариста и редитеља Ивана Икића (познатог по дебитантском филму Варвари из 2014. године), на настанку Оазе су радили: монтажер филма Драган вон Петровић, директор фотографије Милош Јаћимовић, сценограф Драгана Баћовић, костимограф Милица Коларић, сниматељ звука Александар Перовић… У филму глуме дебитанти Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков. Улоге васпитача поверене су Маруши Мејер и Горану Богдану.

Оаза Ивана Икића премијерно је приказана и награђена на 77. Венецијанском филмском фестивалу: Икићевој режији је, као најбољем европском филму у селекцији „Дани аутора“, припала престижна Награда „Europa Cinemas Venice Label“.

Жив човек је меланхолична комедија о човеку који након великих разочарења у своје најближе покуша да врати слободу. Шта је слобода и када је човек жив, о томе, кажу, између осталог, говори овај филм Олега Новковића. Овај филм је прва да погледа имала публика 30. Филмског фестивала у немачком граду Котбусу.

Поред Николе Ђуричка, значајне улоге у филму тумаче Нада Шаргин, Бојан Жировић, Јана Бјелица, Филип Хајдуковић, Ива Милановић, Тања Бошковић, Бранко Цвејић, Миодраг Крстовић, Марта Бјелица, Соња Колачарић, Ивана Вуковић, Стефан Трифуновић и други.

Поред редитеља и сценаристкиње Милене Марковић, који су у свом досадашњем раду имали неколико успешних филмова, ауторску екипу овог филма чине и директор фотографије Миладин Чолаковић, костимографи Марија Николић и Олга Говган, маскер Душица Вуксановић, сценограф Ирена Марјанов, сниматељ тона Георги Филипов, композитор Војислав Аралица, монтажер Лазар Предојев.

У току је и 18. по реду програм Sofia Meetings (у склопу поменутог Софијског филмског фестивала), а за учешће у разним категоријама програма изабрано је и неколико пројеката српских филмова у различитим фазама развоја или продукције. Овај програм ће трајати закључно са 24. мартом.

У одељку Пројекти других филмова учествоваће пројекти филмова Мраз Павла Вучковића и Пешчана хроника Петра Ристовског, у одељку Плус минус један и пројекат филма Антиталенти у режији Радивоја Раше Буквића. Део одељка Projects in Bank је пројекат филма Усуд Стефана Малешевића, док ће се у програму First Films First представити и пројекти дебитантских дугометражних филма Ембрион Маше Шаровић и Yugo Florida Владимира Тагића. У селекцији Радови у току учествоваће и пројекат филма Лето када сам научила да летим редитеља Радивоја Раше Андрића (реч је о копродукцији Србије, Хрватске и Бугарске).

У сегменту који се тиче ТВ серија овом приликом биће представљено укупно девет пројеката, међу којима и пројекат српске серије Турбо продуцента Милана Стојановића (серија настаје под окриљем куће SENSE Production н из Београда, а у партнерству са програмом MIDPOINT TV Launch).

Додај коментар: