Scroll Top

Дан фасцинације биљкама у Bотаничкој башти ,,Jевремовац“

dan-fastsinatsije-bilkama-u-botanichkoj-b
Сличне теме

Међународна манифестација „Дан фасцинације биљкама” 2022 одржаће  се 18. маја, по шести пут широм света под окриљем Европске организације за биљне науке (ЕПСО).

Циљ манифестације је да научници заједно са љубитељима природе покажу да је наука о биљкама изузетно важна за пољопривреду, хортикултуру, шумарство и фармацију. Једна од главних порука ове манифестације је скретање пажње јавности на значајну улогу биљака у очувању животне средине.

Деца предшколског и млађег школског узраста имаће прилике да од 10.00 до 12.00 направе своје планете и „савршен“ цвет, као и да чују све о чаробном свету Непета на предавањима од 16.00 до 19.00.

Дан фасцинације биљкама – програм

Направи своју планету

Сарадници Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ објасниће на који начин деца могу да се укључе у заштиту животе средине, а презентоваће и нешто ново о угроженим и заштићеним биљним врстама. Током радионице свако дете ће имати прилику да покаже своје креативне способности и направи планету какву жели.

Аутори: Лука Петровић, др Неда Аничић, др Милица Милутиновић, др Јелена Божуновић.

Шта је чаробно у свету Непета: мирис или изглед цветова?

Деца ће имати прилику да виде десетак различитих врста рода Непета, гајених у стакленој башти, као и у лабораторијским условима. Осетиће њихове јединствене мирисе. Сазнаће откуд потичу мириси и како се они могу употребити приликом израде сапуна. Такође ће имати прилику да виде накит израђен од Непета. Деца ће исказати своју креативност бојењем цртежа цветова Непета.

Аутори: др Јасмина Несторовић Живковић, др Тијана Бањанац, др Славица Дмитровић

Коме све цвет може бити леп и зашто?

Учесници ће имати прилику да чују занимљиве информације о врстама опрашивања и односима између изгледа цветних органа и врсте опрашивача. Током радионице, свако дете ће имати прилику да, користећи своју креативност и различите понуђене материјале, направи свој „савршен“ цвет у односу на одабран тип опрашивања.

Аутори: Сања Шајкунић, Леа Влајнић, Катарина Хочевар

„Од семена до зелене гране“

Запослени у Ботаничкој башти „Јевремовац“ у краткој шетњи упознаће најмлађе суграђане са основном улогом овог простора у очувању природе и неговању ретких и угрожених биљака са различитих континената. Током шетње сакупљаће се листови различитих биљних врста и учити како те биљке да се препознају у природи, парковима, двориштима… сазнаће се како биљке дишу, када спавају, зашто су важне и за људе и за животиње, за читаву планету, зашто морамо да их чувамо и како то најбоље да радимо.

Након шетње деца ће цртати биљке које су их највише фасцинирале у Башти, кроз палету боја и облика научиће разлику између плодова и семена. Радионица ће бити реализована у најзеленијем кутку отвореног простора Ботаничке баште. Време трајања радионице је 90 минута.

Аутори: Мира Фишкаловић и Марија Јончић

Предавања

Од 16. до 19.00 биће одржана следећа предавања:

Шта да се ради када бежање није опција? Одбрамбени механизми биљака против инсеката хербивора;

Биљке васкрснице: мале тајне великих мајстора преживљавања;

Функционална храна 21. века – природни производи из перспективе научника;

Како је планета Земља постала зелена;

Биљке рудари;

Чудесан свет маховина.

Додај коментар: