Scroll Top

Дан отворених врата у Астрономском опсерваторијуму

dan-otvorenih-vrata-u-astronomskom-op
Сличне теме

Астрономска опсерваторија у Београду (Волгина 7, Звездара) приређује Дан отворених врата уз бесплатан улаз, у суботу, 25. јуна 2022.

Термини стручног вођења су од 11.00 и 13.00, а домаћини су Весна Мијатовић и Ненад Миловановић.

Посете се, због ограниченог броја места, заказују, а место окупљања је плато испред главног улаза у Управну зграду.

Комплекс Астрономске опсерваторије на Звездари, који је пројектово чешки архитекта Јан Дубови, формиран је у периоду од 1930. до 1932. године. За то време представљао је најсложеније архитектонско урбанистичко решење до тада реализовано у Београду.

Језгро Астрономске опсерваторије чини Управна зграда око које су распоређени, међусобно повезани, павиљони и објекти са астрономским инструментима.

Астрономска опсерваторија у Београду је једна од најстаријих активних научних установа не само код нас, већ и на простору Југоисточне Европе.

Због свог посебног значаја комплекс Астрономске опсерваторије је 2001. године проглашен за споменик културе. Збирка старих астрономских инструмената Астрономске опсерваторије, коју чине 43 инструмента и машине, Решењем Музеја науке и технике из 2015. године, утврђена је за културно добро техничке културе.

Посетиоци приликом обиласка могу да виде Управну зграду, музејску поставку старих астрономских инструмената, библиотеку изузетне научно стручне и архитектонске вредности, Школски павиљон, као и Велики рефрактор, највећи телескоп те врсте на Балкану.             

Фото: ГО Звездара

Додај коментар: