Scroll Top

Дашак културе у долини Западне Мораве

dashak-kulture-u-dolini-zapadne-morave
Сличне теме

ЧЛАНОВИ РЕДАКЦИЈЕ БОРБА ПОСЕТИЛИ КРАЉИЦУ БАЊСКОГ ТУРИЗМА

Сусрет с првим човеком Врњачке Бање Бобаном Ђуровићем изнедрио је многе идеје које се тичу унапређења културног живота овог места

Како смо у претходном броју представили знаменитости, атракције, али и историју Врњачке Бање, екипа часописа Борба сада се са својом акцијом упутила у најстарије лечилиште са минералном водом у Србији. Ова бања важи за једну од најпосећенијих туристичких дестинација наше земље и на ову локацију је већину нас пут барем једном навео, али сваким поновним доласком упознају се нове чари и откривају нове могућности и простори који раније нису били истражени.

Прва станица овомесечне акције била је општина Врњачке Бање, где је екипу Борбе срдачно дочекао и угостио председник Бобан Ђуровић, упознајући нас са свим потенцијалима и погодностима ове дестинације. Сусрет с првим човеком Врњачке Бање изнедрио је многе идеје које се тичу унапређења културног живота овог места, а разговарали смо и о будућим плановима који ће ову дестинацију учинити још привлачнијом, како домаћим тако и страним туристима.

– Верујемо у једну добру, делотворну и интересну сарадњу у наредном периоду. Kада кажем интересну, мислим да ће Врњачка Бања добити на маркетингу, популарности и промоцији, поготову што знамо да су циљна група часописа Борба људи који имају високе критеријуме за оцењивање, па ће тако Врњачка Бања сасвим сигурно наћи адекватно место код њих. Поред тога, очекујемо да следеће године направимо низ аранжмана који ће подразумевати добар пословни однос између Борбе и Врњачке Бање јер имамо могућност да се преко њихових ресурса и потенцијала појавимо на битним местима које се тичу туризма – истакао је Ђуровић.

Уследила је посета и Kултурном центру Врњачке Бање, с којим часопис Борба има успешну сарадњу више од две године, а домаћин у овој установи био је директор тог центра Саша Миленковић. Kао и свим културним центрима широм градова Србије, које је Борба до сада посетила, и овога пута смо, у циљу ширења и промоције културе, донирали неколико десетина наслова издања “Вукотић медије” и тиме обогатили књижевни фонд библиотеке Kултурног центра у Врњачкој Бањи. На обострано задовољство чланови Борбине редакције упознали су се и с колегама из Врњачких новина, где су током разговора разменили искуства и моделе будуће сарадње. Део посете подразумевао је и одлазак у Туристичку организацију Врњачке Бање, чији је директор Иван Трифуновић заједно са домаћином Николом Џамићем новинарима Борбе представио туристичку атракцију – Амфитеатар Данила Бате Стојковића.

Сваки се туриста барем једном прошетао променадом и главним тргом, али ретко ко зна да се управо ту, у центру Врњачке Бање, налази право благо српског глумишта. Наиме, потребно је само да се попнете неколико степеника изнад свима добро познатих слова ко ја исписују назив ове дестинације и у Врњачком амфитеатру, захваљујући Николи Џамићу, открићете радну собу великана српског глумишта Данила Бате Стојковића. Овде ћете евоцирати бројне успомене везане за нашег глумца, па тако у овој просторији имате прилику да видите његове личне ствари, књиге које је највише волео да чита, фотографије, али и реквизите по којима је био препознатљив попут шешира, штапа и луле. Радна соба Бате Стојковића уједно је и пролаз кроз који глумци излазе на велику сцену амфитеатра током Фестивала филмског сценарија.

Није случајно што се већина Стојковићевих личних ствари налази баш овде јер, како је и сам глумац за живота говорио, Врњачка Бања му је увек била у срцу и радо је долазио овде. Поред бројних књига, награда, али и намештаја, овде се налази и једно глумчево одело, које крије занимљиву анегдоту.

– Ово одело зовем бањско одело јер нам је остало у аманет. Током једне од Батиних многобројних посета, док је седео у ресторану, наручио је розе вино које је волео да испија. Међутим, један неспретан конобар, можда мало и припит, просуо је пола литра шприцера на Бату, уз речи: “Бато, овакав шприцер ниси пио у животу.” Великан, окупан шприцером, наставио је да седи с цигаром у руци, од које је остао само пикавац, и кроз смех рекао: “Е овакав шприцер стварно нисам добио никада” – открио нам је Никола Џамић, главни “кривац” за постојање овог легата.

На крају посете, екипа се упутила на главно шеталиште, где је грађанима и бројним туристима поделила бесплатне примерке часописа. Рекордном брзином, скоро 800 примерака септембарског броја, подељено је заинтересованим читаоцима. И чланови редакције су понели изузетне импресије с овог путовања јер не претерују они који кажу да колико год пута обиђете Врњачку Бању ово место ће вас увек изненадити својим атракцијама и богатим културним садржајем.

Батина Бања

Kако је последњих неко лико година Врњачка бања постала синоним за одр жавање једног од највећих филмских фестивала, ле тња позорница носи име Данила Бате Стојковића од 2010, када је откривена и спомен-плоча с његовим именом. У знак сећања на великана југословенског глумишта, у Врњачкој бањи се од 2010. организују и Дани Бате Стојковића, културна манифестација с низом по зоришних представа, глума чких сусрета, књижевних вечери и концерата, а све са циљем евоцирања и чувања успомене на легендарног глумца. У Парку сећања на великане српског глумишта налази се и Батино стабло, са још 14 стабала, посађених у част наших легендарних драмским уметника

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: НАТАЛИЈА КУНИЋ

Додај коментар: