Scroll Top

Додељени ордени „Свете мајке Анастасије“

dodeleni-ordeni-svete-majke-anastas
Сличне теме

Фондација „Дајана Пауновић“, која је основана пре годину дана, установила је у сарадњи са храмом Свете Петке и уз благослов патријарха Порфирија орден „Свете мајке Анастасије” који се додељује мајкама са троје и више деце које дају посебан допринос нашој заједници.

Јуче, 5. јуна, у Крипти Храма Светог Саве, додељена су признања за мајке у Србији које су свој живот посветиле деци и њиховом одгоју. Плакету и новчану награду добило је шест жена које укупно имају 50 деце, а долазе из централне Србије и са Косова и Метохије, а орден је уручен и Јоани Бациалау, за њен хуманитани рад и помагању у рађању тридесеторо деце у Србији тако што је финансирала вештачку оплодњу.

Свечаност је почела извођењем химне Републике Србије „Боже правде“, а потом је уследила додела на којој је орден уручен једној мајци из Београда која има 15-оро деце, мајкама које имају 11-оро деце и долазе из Косовске Митровице и Прибоја, као и самохраној мајци петоро деце из престонице.

Председница Фондације, Дајана Пауновић истакла је да је циљ њене Фондације да осветли мајке које су данас добиле орден, да их подржи јер, како истиче, оне су хероине нашег друштва.

Орден носи име по преподобној Анастасији, мајци Светог Саве, која је рођена 1125. године, а по рођењу добила је име Ана. Удала се за великог српског жупана Стефана Немању, са којим је у раним годинама брака добила синове Вукана и Стефана, а када је имала скоро 50 година родила је Растка Немањића – Светог Саву.

 

Додели су присуствовали и епископ хвостански Јустин, старешина Храма Светог Саве владика Стефан, премијерка Ана Брнабић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, директор БИА Братислав Гашић и многи други.

Директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, цитирајући владику Николаја да је мајка биће најсличније Богу, истакао је да је то тако јер једино мајка у свом детету увек препозна добро у односу на зло.

-На мајци почивају и породица, градови, домовина, поручио је Петковић и навео да је једна таква мајка, Света Анастасија родила Светог Саву, те да зато нема веће части од те, да  данас мајке примају орден који носи назив Свете мајке Анастасије.

Посебно је поздравио мајку Ану из Житковца, која има једанаесторо деце, а најмлађем сину је дала име Сава.

На КиМ се рађа највише српске деце, примећује Петковић и додаје да је парадокс да се тамо где нам је најтеже рађа највише српске деце.

-Боримо се за нашу децу, за наш народ, јер док год имамо наш народ на КиМ имамо будућност у јужној покрајини, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Фото: Фондација “Дајана Пауновић”

Додај коментар: