Scroll Top

ГО ЧУКАРИЦА – ДРУШТВЕНИ ДИЈАЛОГ НА ТЕМУ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ И ПОПУЛАЦИОНЕ ПОЛИТИКЕ У СРБИЈИ

go-chukaritsa-drushtveni-dijalog-na-temu
Сличне теме

Чукарица још од 2016. примењује праксу родног буџетирања Дајана Пауновић, оснивачица Фондације која носи њено име, указала је у разговору са грађанима ГО Чукарица да је за унапређење демографске слике и положаја жена у Београду и Србији од суштинског значаја то што државне институције и организације цивилног сектора, више него икада раније, заједнички раде на остваривању ових важних циљева.

– Само заједничким снагама државе, невладиног сектора и читавог друштва можемо да остваримо циљеве које смо зацртали и који ће нам омогућити да живимо у друштву какво наши грађани заслужују. Важно је да нагласимо да је много тога до сада доброг урађено, иако се у јавности много више говори о проблемима него о постигнутим резултатима. Важно је да разговарамо о проблемима, али морамо и да одамо признање за све оно што је до сада урађено у чему Стари Град, као пример добре праксе, предњачи међу београдским општинама, истакла је Пауновићева.

Она је поручила да је пред нашим друштвом још много посла на решавању наслеђених проблема, али да је сазрела свест о важности њиховог решавања. Пауновићева је посебно подвукла да је циљ свих оних који су ангажовани на решавању постојећих проблема у друштву да се отклоне препреке које стоје између државних мера и подстицајних средстава и њихових крајњих корисника, а који их из различитих разлога још увек недовољно користе.

Нада Јелић, координаторка за родну равноправност ГО Чукарица, истакла је да је ова београдска општина међу првима, још од 2016. године, почела са увођењем родно осетљивог буџетирања и усмеравања средстава на пројекте из ове области.

– Такође, наша општина је од 2016. именовала координаторку за родну равноправност која је прошла адекватну обуку Националне академије за јавну управу. Скупштина наше општине је образовала и Савет за родну равноправност као тело које се константно бави праћењем и унапређењем мера у овој области. Много тога је урађено и у потпуном изједначавању различитих полова у радно-правним односима, како од једнаких плата за исте дужности, преко родно осетљиве систематизације радних места, а увели смо и службу за пружање бесплатне правне помоћи угроженим групама становништва, пре свега жена, указала је Јелићева.

Она је поручила да општина има значајне планове и за наредни период како би се даље унапредио положај жена, али и подстакла брига о деци и младима те мајкама са више деце максимално олакшао положај у друштву.

Марко Матић, председник УО Фондације “Дајана Пауновић” указао је на веома важну улогу локалних самоуправа у систему креирања и спровођења модела политике рађања.

– Свака средина има специфичне проблеме и карактеристике и зато је најважније да креирамо флексибилан модел којим ћемо омогућити да оно што издваја држава буде пласирано на прави начин како бисмо постигли оптималне резултате. Због тога је најважнија добра координација између државе и локалних самоуправа, а издвајања за поспешивање политике рађања морају се посматрати не као помоћ или социјално давање већ као исплатива инвестиција у нашу будућност и економски развој, поручио је Матић.

Серија трибина у организацији Фондације “Дајана Пауновић” на тему популационе и политике родне равноправности у Србији наставиће се трибинама у београдској општини Звездара, Врбасу и још петнаестак локалних смоуправа широм Србије.

Додај коментар: