Scroll Top

Горњи Милановац се поноси Прањанима – селом са највећим бројем деце у Србији

gorni-milanovats-se-ponosi-prananima
Сличне теме

Делегација Фондације „Дајана Пауновић“, одржала је радни састанак са представницима Општине Горњи Милановац на коме су представљени резултати ове општине у сфери популационе политике и родне равноправности. На састанку са представницима Фондације, председник општине Дејан Ковачевић је истакао да се Горњи Милановац поноси селом Прањани у коме има преко 70 породица са троје и више деце што је рекорд у читавој Србији. То село уједно је и доказ да мере популационе политике најбоље резултате дају у сеоским срединама због чега треба много више радити на побољшању инфраструктуре и свеукупних услова за живот у селима како би у њима млади брачни парови могли да подижу своје потомство. Дајана Пауновић, оснивачица Фондације која носи њено име, указала је у разговору са представницима Општине Горњи Милановац да је за унапређење демографске слике и положаја жена у Србији од суштинског значаја то што државне институције и организације цивилног сектора, више него икада раније, заједнички раде на остваривању ових важних циљева. „Само заједничким снагама државе, невладиног сектора и читавог друштва можемо да остваримо циљеве које смо зацртали и који ће нам омогућити да живимо у друштву какво наши грађани заслужују. Важно је да нагласимо да је много тога до сада доброг урађено, иако се у јавности много више говори о проблемима него о постигнутим резултатима. Важно је да разговарамо о проблемима, али морамо и да одамо признање за све оно што је до сада урађено у чему Горњи Милановац представља пример добре праксе вредан сваке похвале”, истакла је Пауновићева. Говорећи о напорима које горњемилановачка локална самоуправа чини на пољу популационе политике и родне равноправности, Дејан Ковачевић је истакао да је та општина међу првима потписала Повељу о родној равноправности, док је у области подстицања рађања донела меру додатне једнократне помоћи од по 60.000 динара за прво и друго дете и 100.000 динара за свако треће рођено дете.

“Такође, увели смо и бесплатни вртић за треће дете, радимо на реконструкцији постојећих и изградњи нових вртића како у самом граду тако и у сеоским срединама. Горњи Милановац је изградио и централну кухињу за вртић од 500 квадратних метара и тиме добио јединствену централну кухињу за све вртиће на подручју општине. Посебну пажњу поклањамо развоју инфраструктуре у сеоским срединама, у 11 села је изграђена канализација, значајна средства се издвајају за изградњу путева, а у току је и изградња затворених базена на Руднику. У овом тренутку на територији општине постоји 15 отворених градилишта за пројекте који се финансирају средствима из општинског и републичког буџета”, указао је Ковачевић. Он је додао да је општина Горњи Милановац међу првима почела са увођењем родно осетљивог буџетирања и усмеравања средстава на пројекте из ове области. Много тога је урађено и на плану потпуног изједначавања различитих полова у радно-правним односима, како од једнаких плата за исте дужности, преко родно осетљиве систематизације радних места, а општина има значајне планове и за наредни период како би се даље унапредио положај жена, али и подстакла брига о деци и младима и како би се мајкама са више деце максимално олакшао свакодневни живот. Марко Матић, председник УО Фондације Дајана Пауновић указао је на веома важну улогу локалних самоуправа у систему креирања и спровођења модела демографске полиитке. „Свака средина има специфичне проблеме и карактеристике и зато је од највеће важности да креирамо флексибилан модел којим ћемо омогућити да оно што издваја држава буде пласирано на прави начин како бисмо постигли оптималне резултате. Због тога је најважнија добра координација између државе и локалних самоуправа, а издвајања за поспешивање политике рађања морају се посматрати не као помоћ или социјална давања, већ као исплатива инвестиција у нашу будућност и економски развој“, поручио је Матић.

Фондација “Дајана Пауновић” организовала је серију друштвених дијалога на тему популационе и политике родне равноправности у Србији са циљем да се у разговору са грађанима и представницима локалних самоуправа размотре резултати мера на централном државном нивоу, али и да се поспеши учешће локалних самоуправа и невладиног сектора у њиховом спровођењу.

Фото: Фондација Дајана Пауновић

Додај коментар: