Scroll Top

ГРАНД ХОТЕЛ НАСТАВЉА ТУРНЕЈУ ПО РЕГИОНУ

grand-hotel-nastavla-turneju-po-regio
Сличне теме

Плесна представа Гранд Хотел, кореографа Александра Илића и редитеља Александра Николића, у копродукцији Опере и театра Мадленијанум и ПУБС-а, биће изведена на фестивалу Калеидоскоп културе, 5. септембра у Креативном дистрикту у Новом Саду с почетком у 21.30 часова. Овај савремени комад наставља своју турнеју по региону, гостовањем у Народном позоришту Сарајево, 22. септембра, на Балет фест Сарајево, који се одржава од 17. до 28. септембра. Гранд Хотел премијерно је изведен 1. априла ове године на Великој сцени Мадленинума у изведби интернационалне екипе плесача: Мојце Мајцен из Словеније, Огњена Вучинића из Хрватске, Бранка Митровића из Босне и Херцеговине, Јакше Филиповца из Србије и Плесног тетра „Госпође“ који чине Нада Кецман, Мира Иванчевић, Марина Мараш, Милица Безмаревић, Биљана Кнежевић, Весна Стипишић и Катарина Стојков Слијепчевић. Музику за представу је урадила Ана Крстајић, сценографију Жорж Драушник а костим Александра Каровић.

Након премијерног извођења у Опери и театру Мадленијанум критичарка Радио Београда Милица Церовић написала је за представу: „Заводљива собарица коју игра гост из Хрватске Огњен Вучинић, померени рецепционер у улози Бранка Митровића из Србије, и гости хотела, брачни пар који играју Мојца Мајцен из Словеније и Јакша Филиповац из Србије, одушевили су публику својом виспреном и дубоко посвећеном изведбом… Кореографија Александра Илића у овом случају произлази из радње и драмске структуре ликова, и чини овај комад другачијим и занимљивијим у односу на класичне савремене плесне продукције. Врхунска техника лежи у маштовито осмишљеним начинима кретања тела сваког извођача посебно, и у ситним детаљима које доводи сваки лик до високог нивоа. Њихова колективна игра уобличује слику и атмосферу Гранд Хотела, у коме је време и судија и пријатељ, и подршка и џелат. Свеукупан осећај затворености, измештености од нормалног, зачудност микрокосмоса у којем се све теже дише, подсећају на ситуацију у којој смо се сви заједно нашли протеклих годину дана, и повећава актуелност представе. У самој завршници редитељ Александар Николић отвара наду да постоји излаз и да постоји неки други живот.”

Четврти Калеидоскоп културе одржава се од 2. септембра до 8. октобра 2021. Целогодишњи пројекат културе заједништва ће и овај пут, током пет недеља, представљајући пет врста уметности, кроз различите процесе спојити уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, и на крају лета приказати просторе и програме широм града, промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада. На предходном 11. издању Балет Фест Сарајева због епидемиолошке ситуације представе су емитовање он-лине, надамо се да ће ове године услови дозволити да се представе играју уживо пред публиком, уз наравно поштовање свих мера против коронавируса.

фото: Белкиса Бека Абдуловић

Додај коментар: