Scroll Top

Групна изложба шест уметница по мотивима поезије Милице Шпадијер

grupna-izlozba-sest-umetnica-po-motivima-poezije-milice-spadijer
Сличне теме

Изложба „Планине и гробља” настала по мотивима из поезије Милице Шпадијер биће отворена у четвртак, 26. октобра у 19 часова у галерији „Сањај” на Дорћолу (Доситејева 11).

Изложба окупља шест визуелних уметница чији рад песникиња осећа као близак својој поезији и које ће, свака на свој начин, покушати да дају одговор на питање како изгледа када се песма наслика и да ли је за то потребно „хиљаду речи” или пак само неколико стихова.

У изложби учествују Ирена Кузмановић, Милена Вукославовић, Сузана Вуловић, Јована Туцовић, Ива Кузмановић и Марија Шевић.

Милица Шпадијер, песникиња је о концепту изложбе рекла: „Изложба Планине и гробља за циљ има да повеже поезију са визуелним уметностима, смести је у простор и ослушкује. Овим путем видљивост се даје не само галерији, радовима и књигама, већ и оном потпуно невидљивом и неухватљивом – духу разумевања, заједништва и стварања.”

„Шар-планина” и „Ново Гробље” наслови су прве две књиге песникиње Милице Шпадијер. Иако поднаслов изложбе „узвишено и хтонско” упућује на читање у којем су планине узвишене, а гробља хтонска, тумачење може бити и потпуно супротно. Управо ова „двострука дуалност” тема и мотива које песникиња користи послужила је као инспирација за истраживање пријема њене поезије код читалаца који су и сами уметници, али из другачијих области.

Милица Шпадијер (1989) рођена је два дана након пада Берлинског зида, тако и живи. Завршила је Филолошку гимназију, основне и мастер студије на Катедри за класичне науке на Филозофском факултету у Београду. Добитница је награде „Млади Дис” за 2019. годину. Објавила збирке поезије „Шар-планина” (ужи избор за награду „Бранко Миљковић”) и „Ново гробље”, (ужи избор за награде „Мика Антић”, „Ђура Јакшић” и „Јефимијин вез”). Са грчког језика превела је роман „Касандра и вук” Маргарите Карапану, збирку песама „Афродита у плавом” Петроса Стефанеаса и избор из поезије Томаса Цалапатиса „Ово место”. Члан је Удружења новинара Србије.

Фото: Промо

Додај коментар: