Scroll Top

Храм књиге на југоистоку Србије

hram-knige-na-jugoistoku-srbije
Сличне теме

ЈАВНА БИБЛИОТЕКА ДОЉЕВАЦ, КУЛТУРНИ И ИНФОРМАЦИОНИ ЦЕНТАР ЗАЈЕДНИЦЕ

Архиве бележе да је библиотека у Дољевцу званично почела с радом пре више од пет деценија, када је била смештена у просторијама СУП, а први запослени радник био је Александар Пешић. Након две године, 1971, примљена је још једна радница, а фонд књига тада је бројао 5.566 наслова. Тада је ова установа носила назив Општинска матична библиотека, а број сталних чланова износио је 158. Са повећањем броја књига јавила се потреба за проширењем библиотеке, те се наредне године преселила у просторију зграде тадашњег комитета и била тамо све до 1977, када свој дом проналази у просторијама школе у Дољевцу.

50

хиљада наслова налази се у фонду

библиотеке

Док се библиотека с књижним фондом стално селила и тражила одговарајући дом, упоредо се градио дом културе у ком је планирана просторија за ову ризницу књига југоисточне Србије. Зграда у којој је сада смештена библиотека грађена је с краја седамдесетих година, а сам објекат функционише од 1979, када је формиран и Дом културе 13. октобар. Установа је функционисала све до 1995, када је одлуком СО Дољевац формирана Народна библиотека, која је 2012. променила назив у Јавна библиотека Дољевац. Данас се ова установа налази у савремено опремљеним просторијама у Дому културе на 1.000 метара квадратних и има више од 50.000 наслова. Библиотека с директором Богијем Митићем на челу спада у ред средње малих библиотека и тренутно броји 12 запослених. Библиотека има завичајно одељење, које функционише и ради у Дољевцу, а поседује и два одељења – за одрасле и децу. Иницијативом управног одбора донета је одлука да се 31. март обележава као Дан библиотеке, а разлог избора баш тог датума је тај што је тога дана у књизи инвентара регистрована прва књига – “Творци и тумачи” аутора Живка Милићевића.

У структури и организацији ова установа, поред библиотечке делатности, бави се и културном и трговинском делатношћу. Осим тога, остварена је и успешна сарадња с установама, предузећима и удружењима грађана у општини јер, као једина установа културе, тежила је сталном настојању да постане културни и информациони центар локалне заједнице. Кроз свој рад библиотека је констру- ктивно доприносила процесу развоја демократске јавности и подизању квалитета живота у локалној заједници на југоистоку Србије. Такође, библиотека је остварила активну сарадњу са општином Дољевац, библиотеком “Стеван Сремац”, Народном библиотеком Србије, Министарством за културу и информисање, као и другим библиотекама у окружењу.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

Додај коментар: