Scroll Top

Игра мудрих

igra-mudrih
Сличне теме

У згради Борбе одржана Премијер лига Београда

Дванаест екипа бориле су се за пласман у Прву лигу Србије, највиши ранг такмичења у земљи

У организацији Шаховског савеза Београда у просторијама зграде Борба одржана је Премијер лига Београда за 2023. На такмичењу које је трајало од 29. септембра до 7. октобра учествовало је 12 екипа, с великим бројем високо рангираних играча из Србије и иностранства, које су се бориле за пласман у Прву лигу Србије, највиши ранг такмичења у нашој земљи.

Шаховски клуб ПТТ Београд освојио је прво место и пласирао се међу 12 клубова Прве лиге Србије. Очигледно је да је овај клуб посветио посебну пажњу унутрашњој организацији и, уз појачања међу иностраним и домаћим играчима, формирао екипу која је и пре почетка такмичења била фаворит.

У веома јакој конкуренцији, ПТТ Београд убедљиво је, без пораза, освојио прво место, са значајном предношћу над најближим конкурентима, те ће у Првој лиги Србије следеће године заменити Шаховски клуб Црвена звезда, који је испао из најелитнијег такмичења.

Млада екипа Турбине била је друга и њен висок пласман је очекиван, а екипа Партизана је заслужено трећа. Лигу напуштају две последње пласиране екипе: Гроцка и Техничка школа НБГД, које се селе у Квалитетну лигу Београда.

Лигу је обележио и изузетан наступ младих шахисткиња Вере Вујовић и Марте Дакић. На свечаном затварању пехаре и медаље најбољима поделили су Владимир Шакотић, в. д. извршног директора ШСБ, велемајстор и селектор женске репрезентације Србије Алиса Марић и председник ШСБ Андрија Јоргић, који је на крају честитао победницима и затворио турнир.

У свом обраћању Јоргић је исказао посебно задовољство, уједно и захвалност, присутном генералном директору ПТТ Србија Зорану Ђорђевићу што је помогао да ШК ПТТ у кратком року израсте у стабилан шаховски колектив.

– Пре непуних годину дана, на обележавању годишњице ШСС, Зоран Ђорђевић био нам је гост и том приликом изразио жељу да се укључи у шах. Формирао је екипу, трудили су се и дошли до тога да данас освоје златне медаље – испричао је Јоргић и додао да му је изузетно драго што се шаховске борбе управо воде у згради Борбе, која постаје кућа шаха.


Тихомир Станић на отварању

Свечаном отварању турнира присуствовао је глумац Тихомир Станић, који се том приликом обратио такмичарима у духовитом тону: – Ако се питате откуд ја данас овде, ево одговора: Својевремено сам играо Мефиста у представи Фауст у Народном позоришту и тада сам нашао на Гетеову изреку: ‘Шах је игра мудрих’.

Пошто тренутно играм главну улогу у серији “Нобеловац” о животу Иве Андрића, коју уједно и продуцирам, а сигурно ће ми усфалити мудрости, онда се, вођен изреком “С ким си, такав си”, надам да ћу уз вас и сам постати мудрији – поручио је Станић.


Фото: Live Production

Додај коментар: