Scroll Top

Изложба „Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама“

izlozba-manastir-gracanica-na-starim-razglednicama-i-fotografijama
Сличне теме

Архив Косова и Метохије и Дом културе „Грачаница“ организују изложбу „Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама“. Ово је прва послератна изложба коју организује Архив Косова и Метохије. Поставка се састоји од 56 различитих, већином необјављиваних  разгледница и фотографија, које су настајале од краја 19. до друге половине 20. века. Поменути илустровани материјал је прикупљен у: Државном архиву Србије, Архиву Југославије, Историјском музеју Србије, Народном и Етнографском музеју у Београду, као и Народној библиотеци Србије. Драгоцени необјављивани материјал добијен је и од стране колекционара са простора Косова и Метохије.

„Још  једна установа културе од националног значаја, Архив Косова и Метохије вратила се у свој завичај, надомак Приштине након 22 године изгнанства. Свесни да уколико останемо без писаних сведочанстава, биће све теже очувати вековну нит нашег народа и његове културне ризнице. Упркос трајним ожиљцима које је донело изгнанство, повратак установе изнова је раширио једра елана и ентузијазма те Архив настоји да врати свој некадашњи реноме и себе учини видљивим и препознатљивим на простору КиМ. Тему саме изложбе наметнуо је велики јубијел, који је надавно прославио манастир Грачаница. Од када је саздан преданошћу неимара и даровитошћу ктитора, Манастир Грачаница  представљао је неисцрпну инспирацију уметницима и песницима који су надахнути божанском лепотом Милутинове задужбине четкицом осликавали најбоље радове а пером исписали најлепше стихове.“ – каже у предговору каталога аутор изложбе и директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић.

Архив Косова и Метохије у циљу очувања историјске  и културне баштине на Косову и Метохији покренуо је низ активности које подразумевају прикупљање, чување и систематизацију грађе на простору свог деловања. Крајем прошле године Архив је покренуо своју издавачку делатност и објавио књигу „Моје службовање у Старој Србији у време последњих година турске владавине“.

 Свечано отварање изложбе је у понедељак 30. јануара 2023. године од 19 часова у Галерији Дома културе Грачаница.

Покровитељи изложбе су Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и Град Приштина.

Додај коментар: