Scroll Top

Изложба ,,Дакле, Ви сте тај Урош Предић“ стигла и до Херцег Новог

izlozhba-dakle-vi-ste-taj-urosh-predi
Сличне теме

Сада већ гостујућа изложба ,,Дакле, Ви сте тај Урош Предић“ у петак 01. јула отрвориће се у Херцег Новом, у организацији Јавне установе ,,Градски музеј Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић“.

Изложба је премијерно приказазана и постављена у Народном музеју у Зрењанину, Предићевом родном граду а поводом 160 година од његовог рођења. На пролеће 2018. и београдска публика имала прилику да је види у Галерији САНУ, да би након тога гостовање наставила у Краљеву и Кикинди.

Посетиоци ће у Херцег Новом моћи да погледају 29 слика и цртежа Уроша Предића који се чувају у Народном музеју Зрењанин, а сликарев живот и стваралаштво биће приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај до коначног пресељења у Београд где је и умро 1953. године.

Биће истакнут и Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином.

На изложби ће бити представљени и дечји цртежи Уроша Предића које је радио када је имао између 10 и 12 година.

Једна од најпознатијих Предићевих слика „Визија у облацима“ заузеће посебно место уз детаљну интерпретацију слике са уписаним објашњењима.

Публика ће моћи да види и цртеже по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена.

Коначно, један сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, контакти са пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему.

Аутор изложбе је виши кустос-историчар уметности Оливера Скоко. Изложба ће у Херцег-Новом бити отворена до 14. августа.

Фото: Википедија

Додај коментар: