Scroll Top

ИЗЛОЖБА ПРВИХ ИЗДАЊА КЊИГА ВАСКА ПОПЕ

izlozhba-prvih-izdana-kniga-vaska-pope
Сличне теме

Поводом стогодишњице рођења Васка Попе, познатог српског песника и академика, Библиотека града Београда и Српско библиофилско друштво отварају 29. јуна у 12 часова изложбу под називом ” Поезија опседнутих ведрина”, у Одељењу за рад са корисницима Библиотеке града Београда, Кнеза Михаила 56.

Када се књига песама Васка Попе “Кора” појавила 1953. године, постала је одмах предмет једне од најважнијих јавних полемика у вези са естетским вредностима српске поезије, која и дан данас траје. 

Прво издање ове култне Попине књиге песама, као и остала његова прва издања, први пут ће бити представљена широј јавности на овој изложби. Осим ових издања посетиоци ће у витринама моћи да виде о књиге Васка Попe које је он поклонио и написао посвете на њима Ивану В. Лалићу, изврсном српском песнику. Опште је познато да је Лалић био поуздан тумач модерне поезије, посебно Попине. Ове изложене књиге су и необорив доказ, мало познат до сада, судбинске везаности ова два значајна српска песника. 

Специјално на изложби “Поезија опседнутих ведрина” биће изложена и једна јединствена илустрована књига инспирисана Попиним песмама “Зев над зевовима”. Њу је графички опремио, илустровао и штампао познати академски сликар из Сомбора, Иштван Косо, као свој дипломски задатак на графичком одсеку Академије за примењену уметност у Београду 1968. године. Књига је штампана у малом тиражу од свега 32 нумерисана примерка са потписом Васка Попе и Иштвана Коса.

Фото: Промо

Додај коментар: