Турски специјалитети на Кајин начин
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. Поједина јела су толико прихваћена, као да су одувек спремана на нашим просторима, чак се сврставају у националне специјалитете. Свака права домаћица вична је у спремању сарми, пуњених паприка, пуњених тиквица, разних пита, бурека, ћуфти…
Низ јела која су се одомаћила у нашој кухињи сеже унедоглед. Аутор емисије “Гастрономад” Катарина Каја Петровић у овом броју спремила је за вас турске рецепте у којима ћете сигурно уживати.
Су Бореги
Тесто
-2,5 шоље брашна
-2 јаја
-кашичица кухињске соли
-шољица вруће воде
За посипање
-50 г брашна
Пуњење
-кашика медитеран уља
-200 г млевеног јунећег меса
-главица црног лука
-веза першуна
-кашичица кухињске соли
-кашичица бибера с белим луком
-кашичица нане
За кување
-2 л воде
За хлађење
-2 л хладне воде
-2 шоље леда
За премазивање
-150 г маргарина са маслацем
Начин припреме
За пуњење у тигањ сипати уље, додати млевено месо и ситно сечен црни лук. Динстати док се лук и месо не упрже. Склонити с ватре, додати зачине и ситно сецкан першун. Динстано месо оставити да се охлади. У посуди за мешење теста сјединити брашно, со, јаја и врућу воду. Кашиком промешати, а затим месити рукама док се не добије глатко тесто. Поделити тесто у осам јуфки и оставити да одстоје 15 минута.
Загрејати два литра воде у великој шерпи. Припремити одмах и воду с ледом. Јуфку танко развући. Сваку развучену јуфку кувати три-четири минута, затим убацити у хладну воду. Кувано тесто извадити и ставити на крпу да покупи вишак воде. Округли плех намазати маргарином, поређати четири коре. Три коре премазати маргарином с маслацем, а четврту посути охлађеним пуњењем од меса и лука са зачинима. Затим поређати преостале четири коре, поновити поступак премазивања маргарином с маслацем. Припремљену питу пећи у рерни на 180°Ц док не порумени. Служити топло.
Согандолма
-4 велике главице црног лука
-100 мл воде
-100 мл медитеран уља
За пуњење
-400 г пиринча
-50 г рибизли
-2 кг црног лука
-300 мл медитеран уља
-кашичица суве нане
-кашичица шећера
-1/2 кашичице млевеног цимета
-2 кашичице кухињске соли
-кашичица бибера црног млевеног
-кашичица димљене слатке млевене паприке
За сервирање
-2 кашике уља с укусом чили паприке
-50 г рибизли
Начин припреме
Очистити четири што веће главице лука, зарезати их по дужини допола иубацити у шерпу с кључалом водом. Кувати 15-20 минута, па пребацити у другу посуду с водом и ледом. У цедиљки опрати пиринач да се скине што више скроба да не би био лепљив, па потопити у посебној посуди с водом. Додати и рибизле и оставити 10-15 минута. У шерпу сипати медитеран уље, загрејати га и пржити ситно исечен црни лук за пуњење.
Додати сушену нану, шећер, со, бибер, цимет и димљену млевену паприку. Промешати и пржити лук пет-10 минута, уз често мешање да не би загорео. На крају додати процеђен пиринач и рибизле и оставити са стране да се мало охлади. Скуваним и шокираним главицама лука пажљиво одвојити сваки лист и напунити га охлађеним пуњењем и затворити. Ређати у плех напуњене листове лука док се плех не попуни. Кад се плех попуни, долме прелити са 100 милилитара воде и 100 милилитара медитеран уља.
Покрити алуминијумском фолијом и пећи на 200°Ц. Након 30 минута скинути фолију и пећи још 10 минута с упаљеним горњим грејачем и вентилатором да би се долме одозго запекле. Долме сервирати, прелити уљем с укусом чили паприке и украсити рибизлама.
Фото: Александар Деспотовић