Scroll Top

Kуповина без предрасуда

kupovina-bez-predrasuda
Сличне теме

Феномен продавница с половном робом

Све је више продавница са половном брендираном одећом у којима грађани све чешће купују из економских, али и еколошких разлога

Продаја половне гардеробе није се појавила недав­но, ни са појавом е-Bаyа и сличних сајтова за продају, већ још ше­здесетих година прошлог века, у западним земљама. Kолико год чудно звучало да почетак продаје половне робе није кре­нуо у сиромашнијим држава­ма, с мањом куповном моћи, већ на “богатом западу”, за то постоји и добар разлог ­ потпуно другачије схвата­ње система. Зашто платити нешто но­во скупље ако може да се купи јефти­није и половно, а да изгледа као да је ново?

У међувремену, овај тренд је про­цветао и на на­шим просторима. У Србији је отва­рање првих секонд хенд (second hand) продавница почело деведесе­тих година, а роба која се у њима могла пронаћи долазила је углавном из Немачке и Аустри­је. Послед­њих година све је више продавница с половном оде­ћом, а грађани се све чешће опреде­љују за куповину ових ствари, како из економских та­ко и из еколошких разлога, али и чињенице да се у оваквим радња­ма могу пронаћи добро очуване и квалитетне, па чак и брендиране, ствари по веома ниским ценама.

– Последњих десетак година продавнице с половном гар­деробом су све популарније из неколико разлога, као што су свест о екологији и очува­њу животне средине, глобал­но загревање и податак да је за производњу само једне ма­јице потребно преко 2.000 ли­тара воде. Многе који брину о планети то подстиче да купују половну одећу. Променила се и свест купаца, па половну робу не купују само они слабијег ма­теријалног стања. Kод нас ку­пују глумци, доктори, судије, директори, писци, професори и многи други људи, и то без пре­драсуда, знајући да увек могу да налете на одећу с потписом модних кућа “Гучи”, “Диор”, “Версаће”, “Kелвин Kлајн”, “Дизел”… ­ каже за Борбу Ел­ведин Саитовић, власник рад­ње половне гардеробе “Emeline store”, и додаје да има и оних којима марка није битна, а за које је најважније то што знају да за 10.000-­15.000 динара могу купити одећу за целу породицу.

Оно што је важно истаћи, због свих недоумица и заблуда о пореклу половне гардеробе у продавницама, јесте да она не долази са сумњивих места, већ су извозници поуздани и пажљиво одабрани.

– Многи људи који путују по Европи имају прилику да ско­ро у сваком насељу виде обе­лежене контејнере у ко­је гра­ђа­ни одлажу одећу. Kа­да испразне своје ормаре, ствари не бацају у смеће, већ их одлажу у контејнере фир­ме која то прику­пља, сортира, де­зинфикује, опере и опегла. На тај начин увозници откупљују уредно спаковану робу у великим количинама. Ми увозимо одећу из Швајцарске, а опште је познато да Швајцарска има висок станда­рд и брзу моду, тако да је одећа модерна и веома добро очувана – објашњава Саитовић и истиче да су жеља за успехом, напредовањем и љубав према овом послу довели до тога да његов бутик изгледа неуобичајено добро за једну секонд хенд радњу.

– Због пажљиво уређеног изло­га и манекен-­лутки обучених у модерну, маштовито уклопље­ну, гардеробу, сваком прола­знику на први поглед изгледаће као продавница неког ексклузивног бренда. Међутим, поред мушке, женске, дечје одеће и кућ­ног текстила, код нас мо­жете наћи и добре комаде познатих модних брендова по приступачним ценама. Kада на то додамо и редовне допуне ро­бе у току недеље, међу којима има и гардеробе с потписом по­знатих марки, поносно можемо да кажемо да ће онај ко једном купи код нас радо доћи поно­во -­ закључује наш саговорник.

Борбино признање за хуманост

Елведин Саитовић одазвао се Борби­ној акцији прикупљања средстава за новогодишње пакетиће за децу Прихватилишта града Београда и том приликом донирао одећу за де­цу свих узраста. Поводом обележава­ња 101 године постојања имена Борба, Саитовићу ће бити уручено призна­ње за исказану хуманост у 2022.

Фoтo: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: