Scroll Top

Маја Херман Секулић представља у Италији своју последњу књигу

maja-herman-sekulic-predstavlja-u-italiji-svoju-poslednju-knjigu
Сличне теме

Књижевница Маја Херман Секулић наставља свој тријумфални поход по свету у улози врхунског амбасадора наше књижевности у земљама великих књижевности и старих култура попут Индије, Кине и Италије

У Индији је недавно именована за потпредседника Интернационалне Академије етике (IEA), чији је председник угледни индијски песник и филозоф др Џернаил Ананд, а под покровитељством владе Индије и Унеска.

У Кини је овог месеца добила Прву награду за поезију у преводу кинеског песника Џејмса Тијана на највећем међународном пролећном фестивалу Пут Свиле 2023! Ово такмичење је у престижној организацији Међународне Академије за уметничко образовање (IAETDAA) са седиштем у Пекингу и под покровитељством кинеске владе.

Маја Херман Секулић први пут у Италији промовише своју последњу књигу “Девет живота Милене Павловић Барили” у издању “Ил кушино ди стеле” (Il kuscino di stelle) и у преводу песникиње Клаудије Пићино, роман који је добио и награду за “најбољи страни роман” у Ровигу у новембру 2022. Ово је први пут да је неки српски роман добио такву награду у историји српске књижевности.

Прва промоција је данас 26. маја у Парми, у пармској библиотеци Фиакадори и по речима ауторке значи “велики повратак Милене породичним коренима” у родном месту Милениног оца Бруна, познатог новинара, музичара и композитора. О књизи ће говорити критичар Лука Аријано и песникиња Емануела Рико, у присуству преводиоца и аутора. Ласкави прикази Мајине књиге и најаве за ову промоцију изашле су већ у више италијанских медија.

https://www.gazzettadellemilia.it/cultura/item/41575-importanti-eventi-letterari-il-26-e-il-28-maggio-a-parma

Друго представљање књиге, одиграће се у 28. маја у бибилиотеци Кастел Мађоре поред Болоње, коју ће водити управница библиотеке Мануела Кавићи у разговору са преводитељком и ауторком, а у најављеном присуству гувернера регије Емилија која је недавно претрпела огромне штете од поплава, тако да ће сав приход од продаје књига бити поклоњен угроженима.

Маја Херман Секулић, светски је призната песникиња преведена на 27 језика и носилац је више значајних међународних и домаћих признања од којих је последње највиша награда Удружења књижевника Србије за животно дело. Она је и популарни романописац издат на 5 светских језика, ауторка неколико бестселера, есејиста са књигама које су постале уџбеници за факултете у региону, врсни преводилац 12 капиталних књига, уредник 2 антологије на енглеском, дописник новина, члан Америчке академије песника, америчког и српског ПЕН-а, УКС-а и СКД-а, потпредеседник нове Академије етике из Индије и доктор упоредне књижевности са Принстона. После Њујорка, вратила се за стално у Београд.

Додај коментар: