Scroll Top

Место где традиција среће будућност

mesto-gde-tradicija-srece-buducnost
Сличне теме

Српски културни центар Тараба у Дубаију

Културни центар настао је из жеље и потребе да се на једном месту окупе и повежу људи с нашег поднебља, којих је све више у УАЕ

Културни центар Тараба представља место које повезује српску заједницу у Уједињеним Арапским Емиратима кроз уметност, културу и бизнис, али служи и као мост између српске и локалне заједнице.

Идеја о центру се родила још 2018, са жељом да се споје позориште и фолклор, као две ствари око којих се наши људи увек окупљаљу без обзира на то где су.

Данас овај центар има преко 20 активних чланова, док преко 2.000 људи прати њихов рад.

– Желели смо да направимо нешто што ће опстати, ма колико се сви ми селили и одлазили. Желели смо да на овом поднебљу створимо платформу која ће имати за циљ очување нашег националног идентитета, говора и писма (нарочито ћирилице), рад с децом на познавању корена и традиције, повезивање одраслих кроз културне и пословне догађаје. Центар је и место где наши уметници могу да се представе Средњем истоку, а ми као народ локалној заједници – говори за Борбу Александра Бранковић, оснивач СКЦ у Дубаију.

Локално министарство за људски развој одобрило је и лиценцирало СКЦ Тарабу као тренинг-центар за језик, ликовну и примењену уметност. Центар сарађује и с Дубаи школицом, коју је основала Ксенија Прековић пре 12 година и чији је координатор и главни наставник Ивана Јоцић.

– Њихов допринос је изузетно важан за нашу заједницу у Емиратима јер су стотине деце, захваљујући наставницима, научили да пишу и читају ћирилицу, говоре српски језик граматички исправно, али и науче о важним именима и регијама из наше историје и традиције. Од прошле године СКЦ Тараба и Дубаи школица су под једним кровом, а добили смо одобрење од емиратске интернационалне школе да држимо часове у њиховим просторијама. Ми смо први културни центар који је остварио такву сарадњу – истиче Александра.

У јуну ове године центар је предао захтев амбасади ка Министарству просвете Републике Србије за придруживање програму ванредних одељења српског језика и културе у дијаспори, чиме би УАЕ постала прва земља на Блиском истоку у којој би постојало овакво одељење.

Оно би пружило могућност деци која га похађају да стекну право на сведочанство и ђачку књижицу на крају школске године.

СКЦ Тараба нуди и часове сликања, а у припреми је и играоница за децу у којој ће се посебна пажња придавати моторици, логици и решавању законетки.

Од повремених активности центар организује изложбе слика, мултидисциплинарне наступе и позоршне представе.

– Организовали смо ретроспективну изложбу академске сликарке Сање Јанковић с мотивима локалног поднебља и српске културе. Први позоришни гости били су нам из Театра Лево (позориште АКУД Лола), с представом “То ти је рај”, а од будућих програма планирамо четири позоришне представе с глумцима из Србије. Већ смо уговорили наступ Андрије Милошевића и концерт Влатка Стефановског. За новембар и децембар су заказане две изложбе слика, као и модна ревија Пеђе Ђукнића – наводи Александра Бранковић.

С едукативне стране, у процесу су развијања језичког тренинг-центра, који ће омогућити и странцима да науче српски јер је интересовање све веће.

– Желимо да прикажемо наше сликаре, писце, музичке ствараоце, научна достигнућа. Људи нас у свету препознају по спорту и науци, по гостопримству и храни, али многи не знају наше природне лепоте, изузетне музичке таленте, глумачке изведбе – објашњава Александра и додаје да у данашње време публици морате приступити из свих углова.

– Свет се толико окренуо дигиталном да аналогни приступ чак ни у очувању културе и традиције више није довољан. С тим у вези, центар има своју Фејсбук и Инстаграм страницу. Објављујемо текстове везане за неке од наших обичаја и празнике, с акцентом на важне црквене празнике. Религија игра важну улогу у култури и традицији једног народа, а живећи у дијаспори, која није тако велика, и у земљи која, засад, нема нашу цркву и редовне обреде, важно је да одрасли не забораве, а млађи да науче оно што се у нашем народу негује вековима као традиција и веровање – истиче наша саговорница.

Дух Србије на Блиском истоку чувају и укључивањем фолклорног ансамбла.

– Културно-уметничка друштва су одувек била места где су се људи окупљали, волели да се друже и где су практиковали одређене обичаје. Мирослав Мирковић и Андреа Микуландра, уметнички директори нашег фолклорног ансамбла, константно одржавају дух припадности и подржавају практиковање традиције где год се укаже прилика – каже Александра Бранковић.

Фолклорни ансамбл наступао је на свечаности поводом Дана државности, на којој је наступала и Исидора Кадић, професор етномузикологије, приказан је филм о Србији у продукцији Туристичке организације Србије и одржана презентација о мисији и визији центра Тараба.

Највећа жеља је да центар постане самоодржив и има могућност да развије још више програма који би имали свој стандардни календар током целе године.

– Желимо да још више на овим просторима подигнемо свест о нашем културном наслеђу и да се позиционирамо као земља која је богата стваралаштвом на више нивоа и светски позната – закључује Бранковићева.


Тараба је симбол дома

– Тараба је ограда, симбол дома, породице и сигурности, место на ком се окупљају комшије да ћаскају и друже се. С новим технологијама тараба је добила и ново значење – то је друго име за хаштаг, симбол нечег што је актуелно и у тренду, знак који повезује заједничке доживљаје и приче. Тако и наша Тараба негује традицију и старе вредности, али је увек отворена и за нова искуства, која ће нас јаче повезати. Зато је слоган центра “Место где традиција среће будућност” – каже Александра Бранковић, оснивач СКЦ у Дубаију


Фото: Приватна архива

Додај коментар: