Scroll Top

Mолијерови дани

molijerovi-dani
Сличне теме

Молијерови дани, књижевни сусрети са француским писцима, које организује Француски институт у Београду, Нишу и Новом Саду, трајаће до 31. маја 2022.

Кроз мајске књижевне сусрете са француским писцима, љубитељи књижевних авантура упознаће поднебља и људе Корзике, Подунавља, Шпаније, времена прогнанстава, сучељавања науке и мистике, добра и зла. Манифестација је почела 9. маја 2022, а гостоваће писци Емануел Рубен, Жером Ферари, Франк Буис, Пјер Асулин и Натали Коен.

„Правац Корзика“, посебан је догађај у оквиру Молијерових дана, будући да у пријатељску посету Србији долази делегација са овог острва чија лепота и аутентичност буде знатижељу. Књига говори о Србима које су бројне корзиканске породице прихватиле током Великог рата, као и о снази и значају француско-српских веза које су у то време успостављене.

„Принцип“ је роман о немачком физичару, Нобеловцу Вернеру Хајзенбергу, о његовом „принципу неодређености“, о трагедији светског конфликта… По свом лику је пак роман посвећен страственој корзиканској фотографкињи, која је кроз фото репортаже са Корзике, а нарочито са ратишта, болних места међу којима је и бивша Југославија, сагледавала моћ и немоћ фотографије.

„Ниједне жене син“ је роман који је привукао пажњу чим је био објављен. Његов аутор, Франк Буис, представиће га у Београду 17. маја, у Нишу 18. маја и у Новом Саду 19. маја.

Прича о девојчици коју је отац без објашњења дао окрутном човеку који је одводи у свој замак, толико је сурова да је писац морао да је смести у непознату епоху и поднебље. У једном самостану претвореном у душевну болницу, свештеник Габриел проналази њене дневнике који откривају мрачне пориве људи, суочавање младе девојке са злом, које она ипак успева да надвлада.

Слојевитост овог романа и супстилност Буисовог стила откриће његови саговорници – новинарка Бранислава Антовић-Алексић, Алис Марић, ауторка портала Читај књигу, Никола Бјелић, професор књижевности и Милена Зукић. Све разговоре водиће Јована Илић, преводилац и професор француског.

Најзад, у последњој недељи маја, у госте нам долазе Пјер Асулин, писац, новинар, члан Академије Гонкур, и Натали Коен, књижевница која ће са Асулином, 26. маја од 18.00, у Јеврејском културном центру, учествовати у разговору о Сефардима, Шпанији, прогањању Јевреја…

„Повратак у Сефарад“ је роман који је Асулин написао након што је шпански краљ Фелипе ВИ њему и свим Сефардима, потомцима оних који су 1492. протерани из Шпаније, понудио шпанско држављанство. На суптилан начин описује колевку Дон Кихота, Алмодовара, Гоје, инквизиције…

Поред Натали Коен, чије дело „Један чудни сусрет. Јевреји, Грци и Римљани“, може бити изазов за српске издаваче и преводиоце, у разговору са Асулином учествоваће и писац Филип Давид, чија су два дела – „Кућа сећања и заборава“ и „Принц ватре“ – преведена на француски. Разговор ће водити Милица Винавер, професор франсуске књижевности, а у музичком интермецу наступиће музичар и редитељ Стефан Сабљић. Иначе, Пјер Асулин је познат српској читалачкој публици по роману „Клијенткиња“.

Последњи догађај у оквиру овогодишњих Молијерових дана биће приређен 27. маја.

У Амбасади Француске окупиће се студенти француског језика Универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, како би, након последње сеансе разговора, којима ће присуствовати Пјер Асулин, представник Академије Гонкур, у 12.30 објавили овогодишњег добитника Гонкурове награде студената Србије. Сазнаћемо који је роман, по њиховом мишљењу, заслужио да понесе титулу најбољег франкофоног књижевног остварења у протеклој години. Присуствовање овом догађају је могуће искључиво уз позивницу. Сви сусрети и разговори са гостима из Француске водиће се на француском и српском језику, уз обезбеђен превод. Улаз је слободан.

Фото: Промо

Додај коментар: