Scroll Top

Наш “брат” Флора

nash-brat-flora
Сличне теме

ФЛОРА СЕНДС, ЈЕДИНА ЖЕНА ОФИЦИР СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Иронично, њени подвизи у Енглеској су углавном заборављени. У Србији је се помало и сећају – РТС је 1997. о њеном животу снимио филм “Наша Енглескиња”, а пре десетак година добила је и улицу у Београду, на општини Савски венац

Није мали број странаца који су, чувши за несрећу српског народа у Првом светском рату, похитали да помогну земљи на умору. Ипак, по животној причи, пожртво­ваности и храбрости коју је показала, нарочито се истиче једна Енглескиња ­ Флора Сен­дс. Жена коју су српски војни­ци називали “наш брат”, поста­ла је хероина због своје борбе у српској војсци и истакнуте војне каријере. Била је једина Британка која се званично бо­рила на линији фронта у Пр­вом светском рату. У Велики рат прикључила се као ратна болничарка да би се при по­влачењу Срба преко Албаније прикључила редовима српске војске. Флора Сендс била је једина жена­војник западних земаља и постала једина жена­ официр у Војсци Краљевине Србије за време Првог светског рата. Одликована је са седам медаља.

КО ЈЕ БИЛА ФЛОРА СЕНДС

Флора Сендс је рођена у малом месту Недер Попитон у Јорк­ширу 1876. Била је школована, а поред тога, у младости је учила да јаше, пуца из ватреног оружја и вози аутомобил. Имала је 38 година када је избио Први свет­ски рат и одмах се пријавила за медицинску сестру у британ­ској војсци. Тамо је, међутим, сачекало разочарање. Одбије­на је јер није прошла потребну обуку, а речено јој је и да има “много обученијих од ње”. А онда је Флора чула да Србији треба помоћ…

Био је крај 1914. и широм Европе почеле су да се орга­низују групе медицинских сестара и доктора да крену пут Србије. Флора је у томе видела шансу. Пријавила се и постала део англоамеричке је­динице, која је одмах кренула на Балкан.

Све до коначног слома Србије у јесен 1915. и повлачења пре­ко Албаније Флора је радила као медицинска сестра у рат­ним болницама широм Србије, укључујући и Ваљево, “град­ болницу”, током страшне епи­демије тифуса. Кратке борав­ке у Енглеској користила је за прикупљање помоћи Србији, пре свега медицинског материјала.

А онда је стигла наредба о по­ влачењу. Флора је одбила на­ређење да оде с медицинским особљем у Солун. Уместо тога, желела је до краја да остане с војском. Једини начин за то био је да се пријави у редове војске, што је и учинила.

Једино чега се Флора бојала било је да не буде терет војсци и, као таква, отежа им повла­чење преко Албаније. Официр српске војске Милош Васић рекао јој је да ће бити управо супротно јер ће “њено при­суство охрабрити војнике јер она за њих представља целу Енглеску”.

И тако је Флора постала део Другог пешадијског пука и позива Моравске дивизије “Књаз Михаило”, у народу много познатијег као “Гво­здени пук”.

У БОЛНИЦИ СА МИЛУНКОМ САВИЋ

Флора је већ имала 40 година када је први пут искусила пра­ви рат, али ­ није узмакла! Показала се као јунак и постала је једина жена ­официр српске војске за време Првог светског рата. Одликована је Орденом Карађорђеве звезде.

Током 1916. била је рањена и тада је у болници надомак Со­луна упознала још једну српску хероину ­ Милунку Савић. У дневнику Флора је касније за­ писала да ју је далеко млађа колегиница одушевила духом и храброшћу. Према њеним ре­ чима, Милунка није могла да дочека да се врати на фронт, стално је устајала из кревета и шеткала, што је сестре доводи­ ло до нервног слома.

Крај рата Флора Сендс је доче­ кала са чином капетана.

“НАША ЕНГЛЕСКИЊА”

Након рата Флора је решила да се не враћа у Енглеску. Томе је вероватно допринела и чи­њеница да је на фронту прона­шла љубав. Удала се за саборца официра Јурија Јуденича. Овај официр је након револуције у домовини решио да остане на Солунском фронту и ту је срео Флору. Пар је кратко живео у Француској, али је решио да се настани у Београду. Истрајава­јући у намери да у свему помера границе, Флора је једно време возила први престонички так­си. Флора и Јуриј у Београду су дочекали и Други светски рат. Кажу да су их нацисти приво­дили, али не због испитивања већ не би ли их приволели да се изјасне у корист Немаца. Обоје су то одбили.

Флорин супруг преминуо је у септембу 1941. и након тога ратне дане ова бивша ратница је углавном проводила у са­мовању. После рата се врати­ла у домовину, где је живела све до смрти 1956. Било јој је 80 година.

Иронично, њени подвизи у Енглеској су углавном забо­рављени. У Србији је се по­мало и сећају ­ РТС је 1997. о њеном животу снимио филм “Наша Енглескиња”, а пре де­сетак година је добила и улицу у Београду, на општини Сав­ски венац.

ПОСЕТА БЕОГРАДУ

У 74. години Флора Сендс поново долази у Бео­град. Како је јавила у писму свом ратном команди­ру Николи Станојевићу, ужелела се да још једном види другу отаџбину и старе ратне другове. Иако у позним годинама, још витална, Флора је прошетала Београдом, разговарала с познаницима и села да одмори старачке ноге у парку, где се, према опису Александара Петковића у тексту “Наша Енглески­ња”, објављеном у Новостима 13. септембра 1954, повео занимљив разговор:

– У близини су се играла дечица. Један малишан ко­ји је рекао да се зове Душко пришао је и знатижељно питао: “Бако, шта је ово”, показујући на орден који се сијао на Флориним грудима. “То је Орден Милоша Обилића”, одговорила је старица и насмешила се. “Је ли то онај Милош који је на Косову убио Мурата?”, по­ ново је питао малишан. “Јесте, сине, бићеш ти добар ђак кад то већ знаш”, радосно је казала Флора.

ФОТО: АРХИВА БОРБЕ

Александра Богдановић istorijskizabavnik.rs

ФОТО: ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК

Додај коментар: