Scroll Top

Нек те Сунце повеже са светом

nek-te-sunce-poveze-sa-svetom
Сличне теме

Значај соларне енергије

Троје студената покренуло је пројекат постављања паметних клупа у руралним срединама

О важности очувања животне средине и подизању еколошке свести све се више говори. А да ли је то случај и у руралним срединама? Троје студената који чине групу Фотон – Петар Стојановић, Петар Ђурић и Дрина Бојовић, покренуло је пројекат постављања паметних клупа Соларна клупа за одрживу повезаност: Нек те Сунце повеже са светом.

Циљ им је да конкретним акцијама утичу на младе, али и старије људе у руралној Србији о значају и потенцијалу соларне енергије. Као почетну локацију за реализацију пројекта изабрана је Доња Стражава поред Прокупља, из два разлога. У овом делу Србије има највише сунчаних дана годишње, чиме се ствара потенцијал за коришћење соларне енергије, а због економске неразвијености подручја и недовољне информисаности грађана, употреба соларних панела у овом подручју је у заостатку за осталим делом Србије.

Петар Стојановић и његове колеге желе кроз свој пројекат да едукују, анимирају и подстакну првенствено младе људе овог краја о значају и потенцијалу обновљивих извора енергије, нарочито енергије Сунца, уз фокус на уштеде и предности коришћења соларних панела. Како наводе, соларна клупа представља само “мамац” за размишљање – кад увиде све предности коришћења соларне енергије, млади ће касније лакше користити соларне панеле или чак утицати на родитеље да их користе у домаћинству.

– Важно је да се еколошка свест у Србији подигне због много фактора. Стари и млади на селу имају мање могућности да усвоје знања неопходна за подизање те свести. План групе Фотон је да урадимо што више оваквих пројекта и помогнемо људима на селу, али и у градовима, да усвоје знање које је стварно неопходно за опстанак наше врсте – наводи Стојановић.

Највећи мотив је очување планете и одрживо управљање њеним ресурсима, а учешће у пројекту дало им је шансу да у пракси примене оно што уче на факултету.

– Желимо да се још током студирања активно укључимо у пројекте које доносе бољитак Србији и очувању њеног биодиверзитета. Знамо да је кључ у нама самима. Људи су данас превише фокусирани на себе, није их брига за друге људе, животиње и околину. Та превелика жеља за стицањем је произвела ово алармантно стање, коме мора доћи крај. Морамо да се развијамо и функционишемо, али све то морамо ставити у један одржив оквир – каже Стојановић и поручује младима да дају све од себе да поправе свет у ком живе.


Паметна клупа у Доњој Стражеви

Свечано постављање клупе у Доњој Стражеви одржано је 25. октобра, када је у двориште ОШ “9. октобар” стигла паметна клупа. Пре постављања соларне клупе, група Фотон одржала је и предавање основцима и средњошколцима о значају очувања планете.

– Паметна клупа изгледа као и свака друга, с тим што има додану шипку, која служи као стуб за соларни панел. Она сакупља сунчеву енергију коју трансферује у струју, тако да ће сви који буду седели на њој имати прилику да пуне мобилне и друге уређаје – објашњава Петар Стојановић.


Пројекат Соларна клупа за одрживу повезаност: Нек те Сунце повеже са Светом! реализује се у под покровитељством пројеката „Промоција обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности у Србији“ и „Перспективе за младе у руралним срединама у Србији“ у сарадњи са Покретом горана Војводине. Ова два пројекта у оквиру Немачке развојне сарадње спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством рударства и енергетике и Министарством туризма и омладине.


Фото: Приватна архива

Додај коментар: