Scroll Top

Нема оправдања за незнање

nema-opravdana-za-neznane
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

ЂАКОН БОЈАН ЈОКАНОВИЋ, АУТОР “100 СИЗИФОВИХ ПРАВОПИСНИХ ПРАВИЛА”

Kао плод маште, настао je Сизиф, који је постао српски неуморни јунак у борби за спас ћирилице и правописа, каже ђакон Бојан Јокановић

Tуги или тузи? Незнам или не знам? Су­мљам или сумњам? Сигурно се свако од нас некада запитао како је исправно написати. Са књигом “100 Сизифових пра­вописних правила” све језичке недоумице ће нестати јер у томе помажу занимљиве илустраци­је, уз које ће се сликовито запам­тити правописно правило. Звучи сјајно, зар не?!

Сви смо, као деца, читајући стрипове о Загору и осталим херојима, потајно креирали своје јунаке, вансеријске воље и снаге, који решавају немогуће ствари и разне тешке животне ситуације. Тако је, као плод мо­је маште, настао Сизиф, који је постао српски неуморни јунак у борби за спас ћирилице и право­писа ­овим речима ђакон Бојан Јокановић објашњава како је до­шао на идеју да осмисли и реа­лизује данас изузетно популаран наслов у издању “Вулкана”.

Према његовим речима, када је осмислио пројекат описме њавања, дао му је назив “Сизифов рад” јер је искрено мислио да ради један узалудан посао и да неће моћи утицати на свест људи о важности матерњег језика и писмености. Данас не мисли тако.

Време је показало да је рад и те како важан и запажен – додаје Јокановић, а и наводи да је свакако сизифовски посао помоћи ономе ко не жели себи да помогне.

Сви се понекад запитамо како је исправно написати одређену реч, а која је њему као илустратору недоумица била најизазовнија или најтежа за представљање наводи речима:

Српски језик је веома тежак, граматика је врло сложена и захтева стални напор, учење и понављање. Језик је жив, тако да се и правила с времена на време мењају, али то није оправдање за незнање. Језик је као занат – свако ко је заинтересован може научити. Најтеже је за онога који НЕЗНА, а мисли да зна да научи да се НЕ ЗНАМ пише одвојено, све остало иде лако.

Kако каже, Балкан је расадник инспирације за карикатуристе, а на питање како се под истом капом носе теолог и карикатуриста одговара речима:

Уметност није нешто што јестрано хришћанској традицији. Апостол и јеванђелист Лука је био иконописац. Многи други такође. Ја сам изабрао карикатуру јер је ликовни медиј који пружа неограничену слободу изражавања. Црква је увек била темељ, како духовне вредности тако и образовне. Ћирилица и православна традиција су неодвојиве, тако да је Сизифова борба и те како важна мисија Цркве.

­

Додај коментар: