Scroll Top

НЕПОУЗАДНИ ПРИПОВЕДАЧ – МРЂАН БАЈИЋ

nepouzadni-pripovedach-mr-an-baji
Сличне теме

Изложба „Непоуздани приповедач” Мрђана Бајића свечано је отворена јуче,  24. септембра 2022.  и траје до 23. јануара 2023.године.

Живимо у свету и заједници у којој се сви нуде као поуздани приповедачи, они који ће вам рећи истину, и само истину. Хтео сам зато да се измакнем и унапред оградим, наводи аутор изложбе ,,Непоуздани приповедач“, Мрђан Бајић.

Вајар Мрђан Бајић је један од најзначајнијих наших ликовних уметника, редовни професор ФЛУ и дописни члан Одељења уметности САНУ.

– Уметност нас заправо навигава кроз оно што се око нас догађа, али без тежње да нам предочи апсолутну истину. Јер, претензија да се говори апсолутна истина само води у одсуство слободе – додао је Бајић.

Део поставке, као својеврстан музеј у музеју, је један од најпознатијих и најкомплекснијих пројеката овог аутора “Југомузеј”, а посебно је реконструисан и наступ на Бијеналу у Венецији, 2007. На трећем нивоу здања на Ушћу су сегменти “Географија” (са делима насталим после 2015. – “Геостратегија”, “Поноћно сунце”, “Погледај ме очима Аполона”, “Као да се ништа није догодило”) и “Историја” (промишљање личног, локалног и глобалног историјског тренутка, у радовима “Сирија”, “Рођени у кући која пева ла ла ла”, “Споменик споменицима који падају”, “Аутопортерет са 13 глава”). Скулптуре мањих формата и цртежи великих формата заузимају четврти ниво, док се у финалу ове скулпторске симфоније налазе дела “Кинески змај на Фројдовој софи”, “На лепом плавом Дунаву”, “Космонаут са једном руком и статуа са једном ногом”.

УЗ изложбу, како је објаснила кустоскиња Александра Мирчић, реализован је и пројекат који се бави његовим педагошким радом.

– У сарадњи са катедром за историју уметности Филозофског факултета, омогућили смо студентима да самостално истраже и представе овај сегмент његовог деловања. Они су направили базу података у облику апликације, која омогућава да се прате активности Бајићевих студената, после завршеног факулета – рекла је историчарка уметности и додала да ће бити емитован и документарни филм о стваралачком процесу овог аутора, од атељеа до изложбе.

Од осамдесетих до сад, о себи и о нама, Мрђан Бајић прича и коментарише скулптурама, цртежима, уметношћу. У Музеју савремене уметности је у склопу ретроспективне изложбе „Непоуздани приповедач“ изложено 168 његових радова.

– Није једноставно ући у овај музеј после Марине Абрамовић, Владимира Величковића и Ервина Вурма. Велика је провокација, да радећи овде локалну ствар, будемо сасвим свесни да одговорно, на глобалном нивоу, производимо најбоље што можемо, додаје аутор изложбе.

Кустоси “Непоузданог приповедача“ Александра Мирчић и Мирослав Карић изабрали су 168 дела. Међу њима 15 је нових, а више од половине никад није излагано у Београду.

Поставком су обухваћени уметникови амблематски радови и пројекти који су током последње четири деценије обележили уметничка дешавања код нас, у региону и интернационално, укључујући и нову интерпретацију пројекта Yугомузеј и најновију продукцију која је рађена наменски за ову изложбу.

Фото: Борба

Додај коментар: