Scroll Top

Објављен такмичарски програм 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица

objavljen-takmicarski-program-30-medjunarodnog-festivala-pozorista-za-decu-subotica
Сличне теме

У оквиру такмичарског програма 30. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 17. до 22. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 14 представа за децу из целог света

Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Кине, Јужне Кореје, Португала, Румуније, Естоније, Чешке, Словачке, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе, као и представе домаћих позоришта из Зрењанина и Суботице.

У такмичарском програму учествоваће две представе из Србије.

Представу “Прадевојчица” ауторки Десанке Максимовић и Мине Петрић, у режији Соње Петровић, доводи Народно позориште “Тоша Јовановић” из Зрењанина. Ово остварење је подсетник колико смо се удаљили од сунца, месеца, земље, воде, ватре, биљки, животиња, од реалних додира и сусрета с природом.

У извођењу Дечјег позоришта Суботица стиже представа “Иза брда, преко брега” (аутор: Херњак Жока, режија: Риц Армин), о дечацима и њиховом односу према женама, заснована на мађарској националној традицији и елементима мађарских обичаја који су суштина и срж културе Мађара.

Из земаља у окружењу стиже шест остварења: “Дедине приче” у продукцији Позоришта Дечјег казалишта Бранка Михаљевића у Осијек режирала је Маја Лучић; из Луткарског казалишта Мостар долази представа “Змај и принцезе” (аутор: Кирјакос Аргиропулос, режија: Кирјакос Аргиропулос и Станислав Станев), из бањалучког Ђечијег позоришта Републике Српске представа “Седам гавранова” редитеља Јакуба Максимова, а из Никшићког позоришта “Бајка о електрицитету” ауторке Милене Богавац и редитеља Мила Вучинића.

Луткарско позориште Харлекин из Мађарске извешће представу “Паприка Јанчи и Ђавољи језик” аутора и редитеља Оливера Силнера, а Позориште “Баја Маре” из Румуније представиће се остварењем “Петар и Вук” по мотивима дела Сергеја Прокофјева (режија Јулиан Булансеа).

Ове године на репертоару биће и представе два азијска позоришта – “Дечије позориште Института за благостање Кине извешће представу “Уметност рата” (аутор: Ду Цун, режија: Жао Ји), док из Јужне Кореје стиже позориште Плаy Арее са представом “Прича о љубави једног дрвета” редитеља Чои Вона.

Позориште “Под срећном звездом” из Чешке представиће се остварењем “Стара прича” (аутор: Шауох Ибрахим, режија: Јевгениј Ибрагимов), из Естоније долази Позориште “Летећа крава” с представом “Ноћна песма” (аутор Д.Х. Џубран, режија: Јевгениј Имбрагимов), из Португала позориште “С.А. Марионетас – Театро е Бонецос” с представом “И тако даље” (аутори и режија: Хосе Хил, Софиа Винагре, Наташа Переира), а из словачког позоришта “Анима-Ацт” стиже представа “Жена- фока” (ауторка: Луциа Свободова, режија: Луциа Свободова, Катарина Аулитисова).

Жири главног такмичарског програма чине Јарослав Антоњук – пољски режисер, драматург и театролог, и овогодишње добитнице награде “Мали принц”: Јелена Ситар – луткар, педагог и публициста и Амела Вученовић – глумица и редитељка.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону који окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима.

Са фокусом на луткарство, али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта за децу у Србији.

За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, Фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности.

Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине и Град Суботица.

Фото: Промо

Додај коментар: