Scroll Top

Од фолклора до џеза

od-folklora-do-dzeza
Сличне теме

Календар културних догађаја

Разноврсност понуде задовољиће свачије укусе и интересовања, па тако можете уживати у звуцима џеза у Нишу, фолклорним играма у Крагујевцу, врхунским трубачима у Гучи или жестоком рок звуку у Владичином Хану

Уколико и даље не знате где да проведете вреле дане или сте пак одлучили да ове године летујете у Србији, наредни период доноси вам мноштво занимљивих програма и фестивала.

Готово сваки град богат је културним садржајем, а ми смо неке од њих који ће вам послужити као културни водич за наредне дане. Разноврсност понуде задовољиће свачије укусе и интересовања, па тако можете уживати у звуцима џеза на југу Србије, у фолклорним играма у Крагујевцу, врхунским трубачима у Гучи или посетити уметничке манифестације у Чачку.


Чачанска родна

Чачак, прва национална престоница културе, наставља с великим бројем занимљивих културних догађаја.

Крајем месеца, 28. и 29. јула, одржава се фестивал Узлет у Парку Младост, где ће, између осталих, наступити  Дарко Рундек, Порто Морто, Мими Мерцедес, Кристијан Молнар, Z++, бенд Nаtаlеe и многи други.

Поред тога, 31. јула почиње фестивал амбијенталне и етно музике Карусел, који ће трајати све до 8. августа.

Првог дана фестивала, 31. јула, наступају Васил Хаџиманов Бенд, Оливер Ђурковић Квартет, Sethstat и ЕЈО. Изложба “Јован Дучић – Свом милом Требињу – трагом једне визије” отворена је у Народном музеју до 5. августа.

 

Фото: Предраг Илић

Корзо фест у Зрењанину

Овогодишњи Корзо фест организује се до 29. јула сваког петка и суботе у вечерњим сатима у Улици Краља Александра Првог Карађорђевића.

Програми су прилагођени свим узрастима, па ће тако за најмлађе програми почињати у 19 часова.

Деца ће имати прилику да учествују у разним едукативним радионицама, гледају и уживају у позоришним представама, анимацијама и плесу.

Концерти бендова различитих музичких жанрова одржаваће се од 21.30 на бини код Водоторња.


Звуци џеза у Нишу

Интернационални Нишвил џез фестивал, најпосећенији џез фестивал југоисточне Европе, ове године трајаће од 4. до 13. августа.

Током десет дана биће изведено 280 програма на 16 сцена, на којима ће наступити преко 900 извођача.

Главни део програма одржаће се у последња четири дана на највећој сцени “Earth and Sky”, смештеној у самом срцу тврђаве.

Међу важнијим извођачима су Роберто Фонсека –  La Gran Diversion, Мауро Сигура квартет и Лука Аквино, Душан Петровић бенд, Бојан Цветковић квартет, Asian Dub Foundation, Al Quasar, Трики, Тана Алекса – ОНА и Антонио Санчез…


Love fest у Врњачкој Бањи

Јединствена културна платформа која има за циљ да промовише музику, уметност и урбану културу младих одржаће се 16. пут од 3. до 5. августа на пет музичких бина.

У Врњачку Бању стижу легенде светске електронске сцене и најпопуларнија имена међу којима су Марко Карола, Шарлоте де Вите, Адам Бејер, Сет Трокслер, Енрико Санђулијано и многи други.

Иначе, Love fest је од малог музичког догађаја који је 2006. окупио 500 људи прерастао у фестивал са више од 50.000 посетилаца из целог света, а ове године понео је и важно признање – према највећем глобалном истраживању и гласању публике, заузео је 35. место на свету.


Естам у Крагујевцу

Од 29. јула до 1. августа у Крагујевцу ће бити одржан Међународни фестивал фолклора, на којем ће се окупити фолклорни ансамбли из Мексика, Колумбије, Чилеа, Бугарске и Србије.

Публику очекује разноврсност игара, мелодија и раскошних традиционалних костима на сцени, али и могућност да заиграју са свим учесницима који ће тих дана бити гости СКЦ и Крагујевца.

Улаз на све концерте је слободан.


Сајам Дунава

Манифестација која се одржава у Голупцу, у част наше најдуже реке, ове године је на програму од 28. до 30. јула.

Посетиоце очекује богат спортски, музички и етнографски програм.

Организатори су за сва три дана припремили бројна спортска такмичења у једрењу, пецању и одбојци на песку, а у оквиру “Змајевог села” одржаће се занимљиве презентације и радионице за децу и одрасле.

У оквиру Сајма Дунава биће приређен и Голубачки котлић, традиционална манифестација у кувању рибље чорбе.


Overload у Владичином Хану

Највећи музички догађај у Владичином Хану трајаће од 27. до 30. јула у Спортском центру “Куњак”.

Најављен је наступ неких од најпозантијих музичких имена: група Кербер, Електрични оргазам, Гоблини, Посланици и Центурион, као и млади музичар Војаж и многи други, уз незаобилазни мото-скуп чланова клубова из целог региона.


Врмџа фест у Сокобањи

Седмо издање Интернационалног фестивала туристичког и еколошког документарног филма биће одржано 29. јула у селу у подножју планине Ртањ.

Концепт фестивала је да окупи ауторе документарног филма у све три форме (краткометражни, средњометражни и дугометражни).

Програм се састоји од такмичарског и ревијалног дела.

Најбољи филм фестивала добиће награду Гран-при Латин град.

Овогодишњи добитник признања “Петар Лаловић” за нарочит допринос подизању еколошке свести на филму је Ружа Хелаћ, дипломирани машински инжењер, књижевник, новинар и слободни уметник.

 


Драгачевски сабор трубача у Гучи

Сабор трубача ове године одржава се од 11. до 13. августа. У Драгачеву се окупљају трубачки оркестри из свих крајева, а у такмичарском делу учествују они који су победили у претквалификацијама одржаним широм Србије.

Последњег дана манифестације је финално такмичење мајстора трубе за титулу Шампион Гуче.

Пред проглашење победника на гала концерту од 21 наступиће народни оркестар с гостима певачима Банетом Мојићевићем, Стеваном Анђелковићем и Александром Тирнанићем.

У предсаборским данима 9. и 10. августа биће одржани концерти Аце Пејовића и Александре Пријовић.


Парадајз фест у Лебану

Тродневна манифестација која се одржава у Лебану, општини која је по броју произведеног парадајза прва у Србији, ове године је на програму од 21. до 23. јула.

Планиран је велики број догађаја, изложби, радионица, предавања и сусрета.

Парадајз фест ће имати две димензије: културну, кроз организовање бројних садржаја интересантних локалном становништву и туристима кроз забавне и фестивалске садржаје, и привредну, која ће привући пажњу потенцијалних купаца и повезати их с локалним произвођачима.


Фото: Промо

Додај коментар: