Scroll Top

Одржана конференција за медије поводом јубиларног, 20. Београдског фестивала игре

odrzana-konferencija-za-medije-povodom-jubilarnog-20-beogradskog-festivala-igre
Сличне теме

Данас је у 12 часова у Народној скупштини, одржана конференција за медије поводом 20. Београдског фестивала игре.

Конференцију је отворио председник скупштине, Владимир Орлић, министарка културе Маја Гојковић, као и директорка фестивала Аја Јунг.
У тренутку када смо почињали требало је открити савремену игру у једној посве традиционалној средини, оној која је чини се хтела више да разуме балетску игру и балетску уметност. Нисмо ни знали ни планирали да ће наш фестивал трајати и какве ће све турбуленције морати да наџиви.
Такмичили смо се са свима, покушавали смо да се наметнемо међу важним и великим фестивалима и сценама у свету, и да убедимо чувене кореографе, трупе и играче да дођу пут Београда. Увек смо имали своју публику на коју смо поносни и тачно онолико пријатеља колико је било потребно.
Данас се у Србији углавном такмичимо сами са собом. Програм који доносимо у уметничком смислу вероватно је најрефентнији у оквиру своје али и неких других уметничких форми. Ово је јединствен фестивал који негује пресек најтраженијих комада светске сцене и то у оном тренутку када су ти комади у самом врху светског интересовања.
То је већ само по себи огроман успех. Када се ово издање буде завршило моћи ћемо да кажемо да смо представили преко 500 кореографских радова. Ово ће бити невероватно занимљива селекција за публику, можда и најзанимљивија до сада, и могу да кажем да сам јако поносна што ове године славимо врхунску игру са својом децом, са онима који су одрастали уз представе Београдског фестивала игре – наводи директорка Београдског фестивала игре,  Аја Јунг
Београдски фестивал игре ће трајати од 8. марта до 13. априла.
 
Фото: Наталија Кунић

Додај коментар: