Scroll Top

Откривање чари родитељства

otkrivanje-cari-roditeljstva
Сличне теме

Беби патрола, помоћ и подршка за труднице и будуће маме и тате

Стручни тим чини патронажу која брине о трудницама, док оне уче како да брину о беби, уз разне радионице и психофизичке припреме

Трудноћа, као и сам долазак бебе на свет, доноси низ промена и питања. У тим тренуцима жене су често у потрази за информацијама око самих фаза и тока порођаја, као и оним које се тичу неге, исхране и дојења. Како би олакшала ова питања, као и многа друга, ВМС бабица Душица Ковачевић дошла је на идеју да покрене школу психофизичке припреме за порођај, јоге и пилатеса за труднице, као и низ бесплатних радионица.

Душица Ковачевић

Под називом “Беби патрола”, стручни тим с њом на челу, представља патронажу која брине о трудницама, док оне уче како да брину о беби. С њом смо разговарали о томе како је дошла на ту идеју, која су најчешћа питања будућих родитеља, али и колико се мушкарци укључују у цео процес.

– Још пре 14 година трудницама сам понудила нешто што овде није постојало – амбуланту за здравствену негу, усмерену на пружање услуга патронаже породиљама и бебама, и испоставило се да сам урадила праву ствар. Поред свакодневних часова, организујемо и бесплатне радионице за труднице, маме и родитеље, на којима им с тимом стручњака и партнера омогућавамо да стекну што више знања да би лакше упловили у чари родитељства. Пружамо професионалну помоћ око неге бебе, дојења, као и савете о нези породиље и њеној исхрани – каже Душица Ковачевић, с којом су у тиму још три колегинице.

Јога и пилатес

Радом у породилишту као бабица свакодневно је долазила у контакт с трудницама, те је кроз искуство схватила да је трудноћа физиолошка ствар и да свака трудница треба да се понаша у складу с тим како се осећа, а не како су нам раније наметали – да мирује, лежи, једе за двоје… Поред тога, доста трудница је физички активно, што је Душицу додатно инспирисало да упише едукацију за пилатес и јогу, те да на основу сопственог искуства и знања покрене програм психофизичке припреме, који је подељен на два дела.

– Часови пилатеса и јоге омогућавају женама да се осећају боље и буду физички активне, а с друге стране, да им се побољша циркулација и ојачају одређене групе мишића које учествују у одржавању трудноће, а касније и у самом порођају – објашњава Душица.

Психолошка припрема

Други део програма обухвата психолошку припрему, на којој труднице спознају шта заправо значи порођај јер многе од њих дођу с одређеним предрасудама. Препоручује се да свака трудница од 30. недеље треба да се припреми за оно што је чека.

– На припремама науче да су оне главни актери и носиоци порођаја, а када промене свест о томе, много лакше и храбрије ступе у то. Упознају се с техникама дисања којима ће себи олакшати бол, с фазама у порођају и самим током рађања. Информишу се о епидуралу, када је прави тренутак да се добије, да ли је стварно неопходан, али причамо и о царском резу – наводи наша саговорница.

Улога оца је важна

Душица и њен тим одржавају и низ бесплатних радионица широм Србије, а постоји могућност и онлајн радионица, које могу да прате труднице, маме и тате из целог света, тако да на Зум платформи месечно имају око 400 пријава.

– Једна од главних тема на нашим часовима је присуство оца на порођају, тако да је њихово укључивање од великог значаја. Подаци мушкараца који су прошли кроз моју едукацију говоре да велики број њих промени мишљење и жели да присуствује порођају иако су на почетку били против тога. Имамо ситуације да нам труднице на првим часовима говоре да нису сигурне да ли би повеле партнере на порођај, неке да, иако желе, њихови партнери одбијају ту идеју, али након Зум предавања и бесплатних едукација, мишљење партнера се промени – објашњава Душица.

У другим земљама се не поставља питање да ли ће отац присуствовати порођају, већ се инсистира на томе да неко близак буде присутан, додаје она.

– Бројни психолози говоре о добробитима партнеровог присуства, као и о томе да очеви имају могућност посете у породилишту. Проблем се јавља када породилишта просторно немају могућност доласка пратње. У том смислу заостајемо (за светом) и треба да радимо на томе. Такође, постоје случајеви када мушкарци желе да присуствују, али се доктори противе томе. Мислим да је много важно да се едукују здравствени радници, да се такви ставови искорене и промене – наглашава Ковачевићева.

Дојење се учи

Након порођаја, који је главни фокус у трудноћи, долази до дојења, које постаје главна тема. Тада се јављају недоумице и жене се често питају да ли то правилно обављају. Како наводе из “Беби патроле”, дојење је у почетку код многих жена тешко и изазовно, па су подршка и стручна помоћ у првим данима најважнији.

– Дојење је нешто што се учи. Мора да постоји индивидуални приступ томе да бисмо видели шта свакој мами треба. Наша улога у патронажи је стручна, али је много важна емпатија јер су жене тада осетљиве. Дојење није само храна, већ и утеха и играчка и једна комплексна ствар којом треба озбиљно да се бавимо – истиче Душица.

Емотивни дисбаланс

С обзиром на то да трудноћа и порођај доводе до значајних хормонских промена, сасвим је нормално да се код жена јави емоционални дисбаланс. Интензиван осећај туге, немоћи и незаинтересованости за околину доводе до постпорођајне депресије.

– Често на друштвеним мрежама окачим поруке да жене обрате пажњу уколико се осећају тужно у прекомерној мери, плачљиве су или не могу да успоставе контакт с партнером. Јављају ми се маме које кажу да су се препознале и да им је потребна помоћ. Када жена сама схвати да јој треба помоћ, то обично буде око другог или трећег месеца након порођаја, тада најчешће добијамо позив. Повезујемо их с психотерапеутом, који одлучи да ли је потребно укључивање психијатра због даље терапије или не – истиче Душица и додаје да они у патронажи, поред тога што гледају бебу и маму, посматрају и емотивни статус.

– Нормално је да у првим недељама жена плаче и има осцилације у расположењу, али, ако се то стање настави, мора се реаговати. Постпорођајна депресија није баш толико честа, али порођај може бити и окидач за неко претходно стање и ситуације које су довеле до ње. Она не треба да буде табу тема и треба што више да се прича о њој – наглашава оснивач “Беби патроле”.


Фит и здрава мама

Душица Ковачевић објављује на друштвеним мрежама, под називом “Фит и здрава мама”, разне мотивационе поруке, савете, дилеме, митове. Поред тога, неретко дели и искуства новопечених родитеља.

– Будуће маме највише занимају порођај и искуства других жена. Најзанимљивије им је када се окачи неки извештај с порођаја, а након порођаја воле своје искуство да поделе с другим трудницама. То им увек значи јер на тај начин једне другима шаљу поруке подршке. Поред тога, пажњу привлаче и објаве о менталном здрављу, након чега се неке и пронађу, па затраже помоћ. Јављале су се и жене које су слушале онлајн радионице и породиле се на другим континентима, па су поделиле своја искуства и упознале друге с изгледом породилишта и третманом у другим земљама, наводи Душица Ковачевић.


Фото: Приватна архива

Додај коментар: