Scroll Top

ОТВОРЕНИ “САЊАРИ”

otvoreni-sanari
Сличне теме

58. ОКТОБАРСКИ САЛОН – БЕОГРАДСКИ БИЈЕНАЛЕ, ДО 22. АВГУСТА НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА У ГРАДУ

Овогодишње издање 58. Октобарског салона – Београдског бијенала под слоганом Сањари отворено је данас на неколико локација у граду – Музеју града Београда (Ресавска 40б), Културном центру Београда (Кнез Михаилова 6 и Трг Републике 5/И), Дворани културног центра Београда(Коларчева 6), Парку испред музеја Југославије (Михаила Мике Јанковић 6), подземном пролазу наТеразијама (угао Краља Милана и Теразија), тржном центру Трг републике Стакленац (билборд), трећемпрограму РТС-а, другом програму Радио Београда и другим јавним просторима.

До 22. августа на наведеним локацијама, 63 уметника из различитих делова света, представиће 140 уметничких радова од чега је 40 нових продукција и 20 уметничких интервенција у јавном простору. Сви изложбени простори су отворени за публику од 13 часова.Уметнички директори и кустоси Октобарског салона Иларија Марота и Андреа Бачин истакли су је да су веома срећни јер су успели да отворе ово 58. издање Октобарског салона – Београдског бијенала, након три године напорног рада и четири одлагања отварања.

Част нам је да представимо светску премијеру неких радова Џоша Клајна и Џона Рафмана, нове пројекте Тана Хусеина Кларка; Макса Хупера Шнајдера, Александре Домановић, Норе Турато, Кларе Хоснедлове, Мелике Каре, Ебеко Муслимове; Аугустаса Серапинаса, Прешес Окојомон, Емили Меј Смит, Дејвида Хоровица, Клаудије Комте, Давида Балуле, групе Инверномуто, Бојана Шарчевића, као и Сипријана Гајара који је свој рад донирао граду Београду. На ово додајемо и дугу листу радова који су дело иконичних и репрезентативних уметника, које ћете видети на изложби, а који се представљају по први пут у овом контексту. Међу њима је инсталација Пјера Уига, Након сна 1997, која је стигла у Београд након дугих дипломатских преговора са Уметничким центром Вокер из Минеаполиса, коме бисмо желели да се захвалимо и који је дозволио репродукцију овог невероватног рада у оквиру изложбе. Велику захвалност такође дугујемо и Дејвиду Хоровицу и његовим покушајима да отвори нове путеве и успостави нови дијалог између удаљених гласова и различитих светова – рекли су Марота и Бачин и додали да Изложба жели да истражи сложеност данашњег времена и горућа питања савременог света, кроз поглед сањара, захваљујући којима смо имали прилику да дефинишемо метафорични простор слободе у коме можемо да превазилазимо границе, државне или личне, физичке или духовне, и да редефинишемо правила, улоге и категорије, док надилазимо политике, географије и родна ограничења.

Ова изложба је једно дуго истраживање света снова. Уметници увек могу да стварају нове светове, упркос свету у коме живимо. А у свету у коме живимо, потребни су нам уметници и њихови снови. Као код оних врата у филму Матрикс, позивамо вас да уђете у различите светове, који се сви дешавају сада и свуда – поручили су кустоси.

Од многобројних тема и питања заступљених кроз представљене радове, доминантно се истиче неколицина и то: да ли постоје и који су то простори наших снова? Шта чини реалност у дигитално доба и која су њена гранична поља? Шта је имагинарно а шта реално у свету у којем живимо у којем преовладава принцип симулације? – само су нека од актуелних питања које постављају уметници док храбро упиру свој поглед у садашњост са надом у будућност. Селектори, представљајући нам уметнике као сањаре отварају пред нас читав један нови свет, то није свет заснован на чињеничним подацима или фактичкој

неупитној стварности, већ свет крхости душе, индивидуалних снова и свега што се сматра рањивим и имагинарним. Позвани смо да спознамо тај свет, проширимо сопствене видике како бисмо препознали добро у себи или другима и живели боље своју хуманост – рекла је чланица Одбора Октобарског салона и директорка Музеја савремене уметности, Маријана Коларић.

-Свима дугујем захвалност, целом тиму који се упустио у овај у појединим моментима немогућ подухват. Говорим о стварима које се дешавају иза сцене, о самој поставци. Могу потврдити да су они који су постављали, као рибари плетући мрежу сами су се упецали у њу… морали су да буду сањари да би ствар истерали до краја. Ја сам у новембру месецу срећом, постао део тога. То је био онај део који био није нимало лак, где још нисмо знали да ли ћемо имати Октобарски салон. Желим да изразим задовољство што се сам део ове манифестације – изјавио је овим поводом Радован Јокић, помоћник министра културе за савремено стваралаштво и креативне индустрије.

По речима вд директора Културног центра Београда, Александра Илића, овогодишња манифестација 58. Октобарског салона – Београдског бијенала одржава се у измењеном термину и околностима услед пандемије.

-Велика нам је част и одговорност што је деценијама уназад Културни центар Београда организатор највеће манифестације савремене визуелне уметности у региону. Октобарски салон – Београдски бијенале, као једна од најважнијих манифестација града Београда, успела је уз велике напоре и многобројна померања да се реализује. Као што и сам назив говори, Сањари приказују отварање нових перспектива, слободу, бољи положај не само уметника него и људских бића уопште. Снови служе да првенствено спознамо сами себе, а онда и свет којем припадамо. Наравно, не треба заборавити и оне без којих би незамисливо било отворити једну овако значајну манифестацију. Специјално се захваљујем

Министарству културе и информисања, страним амбасадама у Србији, културним центрима у нашем граду, многобројним спонзорима, кустосима Иларији и Андреи, уметницима из целог света,Cura магазину, као и медијској подршци. На крају, посебно се захваљујем тиму Културног центра Београда и граду Београду – поручио је Илић.

фото: КЦБ

Додај коментар: