Scroll Top

Породица је “мала црква”

poroditsa-je-mala-tsrkva
Сличне теме

НАЂА АНДРЕЈЕВИЋ КЕЛЕРИС, АУТОР КЊИГЕ “ОЦИ ОТАЦА”

Ко се држи породичних светиња и обичаја, не може залутати у овом отуђеном, испражњеном, посувраћеном свету

Нађа Андрејевић Келерис забележила је своје разговоре са свим православним патријарсима света у књизи “Оци отаца”, чије је друго допуњено издање однедавно у домаћим књижарама. Поред интервјуа с духовним оцима, у књизи се налазе и кратка историја хришћанства и православна географија. Ауторка је једном приликом изјавила да је један од мотива да напише књигу то што је крај једног миленијума време за свођење рачуна и тренутак да добијемо одговор шта је 2.000 година хришћанства донело човечанству. Прави одговор на то питање дао је први међу једнакима – Његова светост васељенски патријарх господин Вартоломеј, открива Нађа за Борбу, цитирајући патријархове речи: “Хришћанство је понудило и наставља да нуди најверодостојнији модел живота за човека и друштво јер је у Христовој личности отелотворен најаутентичнији дијалог човека и Бога и суштински његов однос са светом тако да човек сачува своју духовну равнотежу и не склизне на духовне странпутице имагинарних идеолошких идеала или утопијског друштвеног раја. Друштвени реализам хришћанске поруке налази своје остварење у духовном животу Цркве, која даје најдубљи смисао и другим духовним и друштвеним човековим трагањима.”

Осим с васељенским патријархом Вартоломејом, у књизи су и разговори с почившим патријархом јерусалимским и све Палестине господином Диодором, као и с почившим српским патријархом Павлом. Од свих својих саговорника је много научила, а најважнију поуку сажима следећим речима:

– Свети оци кажу: “Сто пута падни, али се увек дижи и никад не посустај!” Обездушеном човеку је лакше да се препусти немоћи него да се истрајно бори и Богу моли.

Као некога ко се деценијама бави православљем и врсни је познавалац Српске православне цркве, питали смо је и како нам вера може помоћи данас у нарочито тешким и туробним временима.

– Пре свега молитвом и постом јер духовно је вредније од материјалног. Породица је “мала црква”. Њених светиња и обичаја ко се држи, тај не може залутати у овом отуђеном, испражњеном посувраћеном свету. Породица је извор љубави, у њој се учимо дужности, жртвовању, заједничком подношењу невоља, као и подели радости. Васкрснувши Исус је победио смрт, што нам је потврда да ко има вере, љубави и наде у себи, може све, јер Бог је уз њега. А кад је Бог уз вас, чуда су могућа – поручује Нађа Андрејевић Келерис.

Благослов патријарха Павла

Нађа Келерис је од патријарха Павла сво јевремено добила благослов да приреди књигу “Косовска искушења” о његовим поукама и порукама.

– У настојању да интервјуишем све погла варе православних помесних цркава на свету, три пута сам разговарала с госпо дином Павлом и сваки пут је, поред оста лога, рекао нешто важно и незаборавно о приликама и људима на Косову и Метохији. Помислила сам како би то лепо било када би све што је о збивањима у тој покрајини рекао било сабрано на једном месту. Та књига је једини доказ вишедеценијске борбе патријарха Павла да се само на достојанствен начин може и треба изаћи из трагедије косовских сукоба – поручује ауторка.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: