Лазање и пуњене паприке из Кајине кухиње
Шта ћемо данас за ручак? Колико пута сте само чули или изговорили ову реченицу?
Уколико је понављате ових дана, аутор емисије ,,Гастрономад” Катарина Каја Петровић пристиже у помоћ.
Пред вама су рецепти јела која сте сигурно више пута правили, спремљена на мало другачији, Кајин, начин.
Домаће лазање
Сос са месом
-600 г млевене јунетине од врата
-250 г млевеног пилећег филеа
-150 г димљене сланине
-3 кашике медитеран уља
-2 главице црног лука
-4 чена белог лука
-2 шаргарепе
-пашканат
-500 мл пасираног парадајза
-200 мл црвеног вина
-кашичица мајчине душице
-кашичица оригана
-кашика млевене слатке паприке
-кашика чилија са морском соли
-кашичица млевног црног бибера
-кашичица кухињске соли
Коре за лазање
-5 јаја
-500 г пшеничног брашна
-2 кашике медитеран уља
Бешамел
-1,5 л млека
-120 г маргарина са маслацем
-5 кашика пшеничног брашна
-1/2 кашичице кухињске соли
-1/2 кашичице млевеног црног бибера
-3 ловорова листа
За ређање лазања
-250 г моцареле
-200 г качкаваља гауда
-кесица ренданог пармезана
Начин припреме
За сос са месом на уљу кратко испржити сланину и јунеће месо док не добију боју, затим додати млевену пилетину. Кад је готово, месо извадити на тањир. У исту шерпу додати уље, па пропржити ситно сецкан црни и бели лук, рендану шаргарепу и пашканат. У динстано поврће вратити месо, додати зачине и још мало пржити. Налити вином, а када вино испари, додати пасирани парадајз, смањити температуру и наставити кување док се сос не укува, око два сата. Ако је потребно, зачинима дотерати укус.
За коре у одговарајућу посуду додати брашно, направити удубљење, па додати јаја. Умутити јаја, па постепено сјединити с брашном, додати и уље. Умесити тесто средње тврдоће. Умешено тесто умотати у провидну фолију. Оставити да одстоји око 30 минута на собној температури. Тесто поделити на осам јуфки и сваку развући на машини за развлачење теста. Почети с дебљом кором и постепено смањивати дебљину, док не дођете до најтање. Кад су коре развучене, исећи их на дужину плеха и почети с ређањем.
За бешамел сос отопити маргарин с маслацем на средњој температури, додати брашно и упржити док се не изгуби мирис и укус брашна. Налити млеко, па додати зачине. Жицом за мућење мутити док се сос не згусне и прокључа.
Ређање лазање: На дно плеха прво сипати кутлачу бешамела да се кора не би залепила за плех. Затим, попунити ред корама, па сосом са месом. Преко бешамела иде рендана моцарела и кашичица пармезана. Поновити поступак са корама, месом, бешамелом, ренданим сиром. Ређати док се све не потроши и завршити с бешамелом и преосталим сиревима.
Плех са лазањом прекрити фолијом. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени сат времена. Након тога скинути фолију и оставити да се запече још 15 минута.
Пуњене суве паприке
Паприке
-20 сувих паприка
-л вруће воде
Бујон за пуњење
-400 мл воде
-кесица мешавине поврћа за супу
Пуњење за паприке
-2 празилука
-2 шаргарепе
-штап целера
-200 г шампињона
-150 г пиринча
-100 г ораха
-50 г овсених пахуљица
-кашичица мешавине за мексички чили
-кашичица кухињске соли
-1/2 кашичице бибера црног млевеног
-5 кашика медитеран уља
Начин припреме
Сушене паприке прелити кључалом водом и оставити у посуди минимум 30 минута. Скувати бујон, тако што се у прокључалу воду дода мешавина поврћа за супу.
Празилук исећи на колутове и пржити га у шерпи са загрејаним уљем. Додати и изрендану шаргарепу, ситно сецкан целер и налити с мало бујона да се поврће продинста. Зачинити сољу.
Шампињоне исећи на коцкице и додати их у шерпу с осталим поврћем. Кад се све пропржи и испари вода, додати сиров пиринач, кратко га пропржити, а затим налити бујоном. Кувати док пиринач не буде напола куван. На крају додати млевене орахе, овсене пахуљице и мешати док се маса за пуњење не сједини.
Зачинити мешавином за мексички чили и бибером. Плех премазати уљем. Добијеном масом пунити паприке и ређати на плех. Прелити са мало уља и пећи у загрејаној рерни на 180-200 степени, од 30 до 45 минута. Паприке се могу јести топле, али и као хладно предјело.
Фото: Александар Деспотовић