Scroll Top

Празнична пројекција

praznicna-projekcija
Сличне теме

Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ редитељке Миле Турајлић у Културном центру Новог Сада

Документарни диптих „Non-Aligned & Ciné-guerrillas“ (Несврстани и Филмске гериле) ауторке Миле Турајлић биће приказан у четвртак, 4. јануара у 18 часова и у 20:30 у Културном центру Новог Сада у организацији Удружења Оф. Између пројекција биће одржан и разговор са ауторком.

„Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ је документарни диптих који води на архивско путовање кроз филмске материјале које је снимио Стеван Лабудовић, сниматељ Филмских новости који је пратио председника Тита тридесет година. Како је истакла ауторка и редитељка Мила Турајлић, рад на филмовима је трајао 7 година, а у сарадњи са Филмским новостима пронашли су и дигитализовали материјале који до сада нису приказани, а које је Стеван Лабудовић снимио на путовањима мира у Азији и Африци.

“Први филм у диптиху посвећен је настанку Покрета несврстаних и Самиту који је одржан у Београду 1961. године, док је други филм узбудљиво путовање у архивске материјале које је Стеван Лабудовић снимио током 3 година алжирског рата за независност. Сваки филм стоји за себе као искуство, али гледањем оба добија се много шира слика значаја филмске слике која се чува у Филмским новостима.”

Светска премијера Non-Aligned одржана је на Међународном фестивалу документарног филма у Амстердаму – ИДФА, Ciné-guerrillas је  премијерно приказан на Међународном филмском фестивалу у Торонту (ТИФФ), док је српска премијера диптиха одржана на 28. Фестивалу ауторског филма.

Мила Турајлић (Београд, 1979) је редитељка документарних филмова. Њен претходни документарни филм „Друга страна свега“ премијерно је приказан на фестивалу у Торонту 2017. године, а освојио је 32 награде, укључујући престижну награду ИДФА фестивала за Најбољи документарни филм. Часопис The New Yorker је ово остварење уврстио у најбоље у 2018. Њен дебитантски документарни филм „Cinema Komunisto“ (2010), премијерно је приказан на фестивалима IDFA и Tribeca, а потом освојио 16 награда. Мила Турајлић је 2020. године позвана у чланство Америчке филмске академије (Оскар).

Улазнице у продаји на свим местима Gigstixa – https://new.gigstix.com/event/dokumentarni-diptih-novi-sad-04-januar-2024/

Фото: Poppy Pictures

Додај коментар: