Scroll Top

ПРЕДСТАВЉАМО МЛАДЕ НАДЕ – НЕВЕНА ЂОРЂЕВИЋ

predstavlamo-mlade-nade-nevena-or
Сличне теме

Питали смо Невену…

Са колико година је почела да игра шах и како је дошло до тога да почне да се бави шахом?

Почела сам са четири године. Клуб се налазио испред зграде где станујем. Мој старији брат, који је тада имао осам година, замолио је родитеље да иде на тренинге. Сво четворо смо отишли до клуба, и док су родитељи разговарали са тренером, ја сам пажљиво слушала. У једном тренутку сам схватила да мене нико не помиње. Почела сам да скачем, плачем и понављам „Хоћу и ја!“ Пао је договор, ако могу да седим мирна сат времена, онда могу да присуствујем тренинзима.

У ком клубу наступа и ко јој је тренер?

Радим са ИМ Зораном Арсовићем. Он је врхунски тренер и васпитач, и одличан шахиста.
У „Првој лиги Србије“ сам наступала за „Ваљевски шаховски клуб“ из Ваљева и „Шахматни кружок“ из Новог Сада. У „Београдским лигама“ сам наступала за „Видиковац“ и „Лила Ма“. Ове године сам због светског и европског првенства морала да одбијем пар сјајних понуда за „Прву лигу Србије“, али сам одлучила да играм „Прву лигу Војводине“ и „Прву лигу централне Србије“. За кога, видећете на јесен.

Досадашњи успеси и омиљена партија.

За сада су ми најдраже две титуле кадетског шампиона до 8 и 18 година. Памтим много својих лепих партија, не могу се баш одлучити за једну. Свиђа ми се завршна слика моје партије, из последњег кола овогодишњег кадетског првенства. Жртва даме за мат.

Омиљени шахиста/шахисткиња

Кад год имам времена, пратим уживо преносе великих шаховских догађаја преко интернета. Читам много шаховске литературе. Од сваког врхунског шахисте се може много научити. Волим да слушам и интервјуе. Из интервјуа можете видети, да нисте једини који осећате трему за време партије, а и добити савете како са тиме да се борите и усредсредите на оно најважније – позицију на табли.

Будући шаховски циљеви

Треба марљиво тренирати. Не прескакати ни један дан. У сваки турнир и сваку партију ући са идејом у глави да ћеш победити. Нема циља, већ само степеница на горе.

Друга интересовања поред шаха, хоби?

Волим да цртам. Чак сам и освојила награду на једном ликовном конкурсу. Нисам ни знала да је наставница послала рад конкурс. Волим и информатику, више пројектовање система, него конкретно програмирање. Ове године је моја екипа освојила прво место на „Hack IT Girl“ такмичењу, са темом која повезује екологију и борбу против глади.

Какав је ђак?

У основној школи сам била ђак генерације. То није била нека намера. Једноставно сам редовно радила и градиво и припремала се за такмичења из школских предмета. На крају се испоставило да сам имала највише републичких и градских награда. Не верујем да бих успела да сам јурила ту „титулу“. Једноставно сам била вредна и грабила степеник по степеник, увек најбоље што могу, дајући све од себе.
Завршила сам трећи разред „Треће београдске гимназије“. Сва три разреда сам завршила са 5,00 просеком. Не осврћем се, идем даље.

Порука вршњацима који играју и који не играју шах.

Радите оно што вас чини срећним. Радите много, и са онима који вас подучавају, и самостално. Јако је битно да знања и вештине које вам је тренер пренео продубите и утврдите. Не задржавајте се само на томе, читајте и истражујте. Будите храбри и упорни и успех неће изостати.

Извор: Шаховски савез Београда

Додај коментар: