Scroll Top

ПРОФЕСОР СТЕФАН НАРОН СА ЈЕЈЛ УНИВЕРЗИТЕТА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

profesor-stefan-naron-sa-jejl-univerz
Сличне теме

У току своје посете Новом Саду и учешћу у програму организованом поводом 80 година сећања на жртве Новосадске рације и Међународног дана сећања на Холокауст, директор „Фортуноф видео – архива” и професор са Универзитета Јејл из САД-а, Стефан Нарон, био је поново гост Архива Војводине, заједно са представником организације Тerraforming, Мишком Станишићем.

Будући да се у Архиву чува грађа фонда 183 Комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у Војводини – Нови Сад (1944–1948), 1941–1950, директор др Небојша Кузмановић, заједно са руководиоцем Одељења депо службе, др Драганом Катић, показао им је нека од најважнијих докумената овог фонда и представио историјат и значај рада ове Комисије после Другог светског рата.

Као резултат непосредних разговора, договорена је будућа сарадња и потписан протокол између Архива Војводине и „Фортуноф видео – архива”. На овај начин Архив Војводине постао је део Fortunoff Video Archive Access Sites Program of the Yale University Library, чиме ће бити омогућена доступност записа који се чувају у видео архиву Јејл универзитета, а која садрже сведочанства људи из Новог Сада и других места Војводине, о Холокаусту.

Извор: Архив Војводине

Додај коментар: