Scroll Top

Пројекцијом „Музеја револуције“ вечерас се затвара мини Beldocs фестивал

projektsijom-muzeja-revolutsije-ve
Сличне теме

Од суботе 29. октобра до уторка 1. новембра на програму Дворане културног центра  приказивани су се најзапаженији филмови са 15. издања Beldocsa 2022. На програму су се нашла награђена дела и филмови из Националне селекције најважнијег регионалног фестивала документарног филма. Ово је такође, била и добра прилика за све гледаоце који су били спремни да се играју, да се подсете на лепу прилику како је могуће освојити пут на Берлински фестивал од 16. до 26. фебруара 2023.

Последњи дан мини Beldocsa почиње пројекцијом у 18:00 филмом ЈАБУКА И ДВЕ ТРЕШЊЕ (Србија, 2022.) у режији Мине Петровић у коме се Катка, млада вајарка из Кошица, бави питањем положаја уметница у Словачкој. Она долази до сопствене истине, трансформишући своја болна и трауматична искуства из прошлости у скулптуре.

У истом термину се приказује филм ПОЗНИ АВГУСТ (режија: Федерико Камарата и Филипо Фоскарини, Италија, 2021). Овај филм је проглашен за најбољи у међународној селекцији, а радња се одвија у забаченом и пожаром разореном селу на Сицилији. Према речима жирија Белдоцса „Позни август“ рефлектује свет из микрокосмоса и магично ће вас одушевити.

Трејлер за филм „Позни август“

Приметиме термин у 20:00 резервисан је за остварење МАМА, ЗАШТО ОВДЕ? (Мађарска, Португалија, Белгија, 2021, режија: Неема Нгелиме) у коме гледамо како су после 12 година чекања Сомалијке Анаб и њена ћерка Наима коначно постале Мађарице. Упркос овој победи, питања о припадности и шта је заправо дом их и надаље опседају.

Трејлер за филм „Мама, зашто овде?“

Велико финале мини-Beldocsa без сваке сумње представља пројекција фима МУЗЕЈ РЕВОЛУЦИЈЕ (Србија, Хрватска, Чешка, 2021.) реномираног српског режисера Срђана Кече.

Tрејлер за филм „Музеј револуције“

“Ветар се у ноћи подигао и однео нам планове”, чујемо у уводној реченици „Музеја револуције“. Речи су референца на план из 1961. да се у Београду изгради велики музеј као омаж социјалистичкој Југославији, који никада није одмакао даље од изградње подрума. Запуштена зграда сада приповеда сасвим другачију причу од оне замишљене пре 60 година: звук, сенке – магични реализам.

„Све време ме је занимало како да се кроз призму те зграде бавим садашњим тренутком“, истакао је Кеча и додао: „Најдража ми је камера која антиципира радњу, јер је она главни извор тог осећаја интимности, као да сама камера добро познаје људе које гледамо… Занимало ме је систематско уништавање човека. Сада ме врло директно занима суочавање са садашњошћу нашег друштва јер нам се, док смо се суочавали са прошлошћу, прикрала садашњост са сасвим новим триковима, а ми опет немамо добар језик да о томе говоримо. Стога сам покушао сам да у „Музеју револуције“ прикажем историју простора првенствено кроз људе који су у њему живели и томе дам приоритет у односу на „велику“ историју и оно што је тај простор требало да буде,“ објаснио је Срђан Кеча.

О Beldocs-u

Beldocs, један од водећих међународних фестивала документарног филма у овом делу Европе, одржава се сваке године у мају у Београду. Основан 2008. године, подељен је у 12 програмских целина, организује преко 100 премијерних пројекција сваке године, током осам дана трајања фестивала, који се приказију на више од 7 локација. Фестивал Белдоцс додељује 6 награда у четири такмичарска програма. Осим филмских пројекција организује низ панела и Мастер Цласс предавања, а у оквиру Индустрy активности на радионицама, додељују се новчане награде за развој будућих филмова. Сваке године окупи преко 150 међународних стручњака у аудио-визуелној индустрији, аутора и продуцената. Више од 200 партнера у Србији, региону и Европи, подржава рад Белдоцс филмског фестивала. Креативни тим од преко 20 чланова организује Белдоцс фестивал, укључујући стручњаке из области филма, дизајна и уметности. Белдоцс је од 2017. партнер у европским пројектима: #еуропеанфилмцхалленге, АВА Доц, Мовинг Цинема и члан је Европске документарне мреже

Фото: Beldocs

Додај коментар: