Scroll Top

Први међународни оперски студио “Војислав Солдатовић” у Српском народном позоришту

prvi-me-unarodni-operski-studio-voji
Сличне теме

Међународни оперски студио “Војислав Солдатовић” започиње са радом у оквиру Српског народног позоришта и намењен је младим певачима и диригентима од 20 до 35 година из Републике Србије и свих осталих земаља који су спремни да започну своје усавршавање и прве кораке на сцени. Имајући у виду све већу препознатљивост опере Српског народног позоришта у региону али и Европи, успешно учествовање на међународним фестивалима, управа позоришта је донела одлуку да се оснује међународни оперски студио “Војислав Солдатовић” који ће почети са радом у октобру 2022. године.

Руководиоци оперског студија ће бити Виолета Срећковић, првакиња опере Српског народног позоришта, Александар Којић, диригент Српског народног позоришта и Дејан Прошев, редитељ и директор опере из Скопља. У оквиру програма оперског студија биће организоване и стручне радионице током године и учешће у продукцијама оперског студија које ће обогатити и светски признати педагози и диригенти, попут маестра Константина Орбелиана, директора Њу Јорк градске опере, Соње Мазар, оперског педагога и директорке Јерусалимског оперског фестивала, Нелсона Калзија, оперског педагога из Миланске скале, Давида Гаратини Рајмондија, редитеља, Томаса Букстигела, директора опере Хајделберг, Антони Брамела, шефа диригента државног театра Гертнаплаз из Минхена и Жељка Лучића, нашег светски прослављеног баритона.

Управник Српског народног позоришта Александар Станков је поводом оснивања првог међународног оперског студија изјавио: “Покретање овакве врсте програма за стручно усавршавање младих је од изузетне важности за афирмацију младих уметника, а посебно је значајно јер први пут у нашој земљи млади певачи и диригенти ће имати прилику да обогаћују своје знање, како са професионалним уметницима Српског народног позоришта, тако и са реномираним и светски признатим уметницима из целог света. Оперски студио представља легат нашег редитеља Војислава Солдатовића који је оставио дубок траг у опери Српског народног позоришта. На овај начин потрудићемо се да његово име и даље живи на сценама Српског народног позоришта.”

Усавршавање у Опреском студију је бесплатно, а аудиција ће бити одржана  17.10.2022. године са почетком у 14 часова на великој сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, а сви заинтересовани треба да пошаљу пријаву са својом биографијом до 10.10.2022. године на маил: sandra.milankov@snp.org.rs  и припреме три арије које ће изводити на аудицији.

Фото: Владимир Величковић

Додај коментар: