Scroll Top

Публика поздравила дугим аплаузом читање победничког текста Марије Ракочевић „Жена веже реп“

publika-pozdravila-dugim-aplauzom-citanje-pobednickog-teksta-marije-rakocevic-zena-veze-rep
Сличне теме

Синоћ је у Хартефакт Кући одржано дванаесто по реду проглашење победнице Конкурса за најбољи савремени ангажовани целовечерњи драмски текст на српском, хрватском, босанском, словеначком, македонском или црногорском језику

Жири у којем су, поред Биљане Србљановић, радиле и Дубравка Вргоч и Молина Удовички Фотез одабрао је пет драма за ужи избор и сасвим случајно се испоставило да су их све написале жене.

„Поред драме која је победила, издвојила бих оне Александре Гловацки „Мигранткиња“ и Саре Радојковић „Јурија Гагарина 69“, које су биле у најужем избору. Али, имали смо част да смо открили нову драмску списатељицу која се зове Марија Ракочевић и долази из Крагујевца – рекла је Биљана Србљановић.”

После годину и по дана од кад је отворена Хартефакт кућа почињемо да правимо оквире нашег позоришног пројекта – Хартефакт драме. Концентришемо се још више на савремену драматургују, не само кроз конкурс или представе које овде играмо с великим успехом, попут „Климакса“, „Прста“, „Нашег сина“, „Било би штета да биљке крепају“ или „Пре него што почнемо“, већ и сарадњу с Креативном Европом, у оквиру које ћемо вршити размену, едукацију наших нових, долазећих писаца. Радићемо на томе да нови и млади драмски писци буду превођени у иностранству –најавила је Србљановићева.

„Свака права драма произилази из свог времена, тако су и драме које су писане за овај натјечај говориле о пандемији, друга тема је последице рата које се још увек осећају на овим просторима и тема однос жене према друштву и према себи. Тако да је било тешко одабрати текст, а ја сам сретна да смо одабрале овај „Жена веже реп“, јер не само садржајем већ и формом прелази границе уобичајеног и очекиваног. Мислим да је реч о храбром тексту, који говори о опозицији жене у свим временима, у овом садашњем, као и прошлом, и у Ираку, и у Србији и у Хрватској – изјавила је председница жирија Дубравка Вргоч.

Победница, Марија Ракочевић у свом обраћању рекла је да јој је велика част али да је било и велико изненађење, да је баш њен текст победио с обзиром на број пријављених ове године на конкурсу. „Мислим да је слобода главни подстрек за писање. Моја драма предстваља живот жене у 13 одабраних слика: од девојчице до девојке и жене. Описала сам неке ситуације са којима се срећемо и мислим да не постоји жена која не може барем са неким делом да се идентификује.”

По уручењу награде одржано је сценско читање победничког драмског текста „Жена веже реп“, који је режирала Тара Митровић, а извели глумица Наталија Степановић и глумац Светозар Цветковић.

Фото: Драган Удовичић и Весна Лалић

Додај коментар: