Scroll Top

Путоказ за препород

putokaz-za-preporod
Сличне теме

 Подстицаји за враћање младих у руралне крајеве

Циљ Министарства за бригу о селу је да се услови живота на селу приближе условима у граду

Фото: Предраг Деспотовић

Села Србије су највиталнији део државе. То су данас, то су била јуче, а остаће и за генерације које долазе. Наша традиција, обичаји, веровања, колевка нашег постојања долазе са села.

“Док је села и сељака, Србија ће бити јака”, стих је песме Љубивоја Ршумовића Ршума. Током времена, као последица небриге неких људи, наша села су кренула са стихијским изумирањем и гашењем.

То је узроковало масовне миграције, као и чињеницу да је у селима остајало старије становништво, радно неактивно, смањена је стопа наталитета, а природни прираштај је негативан.

Међутим, “после кише долази сунце” каже народна пословица, па је неким људима, ипак, стало да врате стари углед и част српском сељаку. Захваљујући програмима Министарства за бригу о селу, бројни су подстицаји за враћање младих у руралне средине.

Препород села Србије започео је 2017. програмом оживљавања задругарства „500 задруга у 500 села” и за четири године основано је 1.100 нових задруга, а бесповратним средствима помогнуто 207. Потом је 2019. основан Национални тим за препород села Србије.

Стручњаци Академског одбора за село САНУ и сарадници министра за бригу о селу, Милана Кркобабића, направили су Национални програм за препород села Србије, научно засновани путоказ за практично деловање.

Колико су програми ресорног министарства успешни, говори и податак да је додељено готово 2.200 кућа у селима Србије. Министарство има и своје програме, који се односе на доделу мини-бусева, па је 847 села добило редован превоз.

За одржавање културног живота заслужан је програм одржавања Михољских сусрета села, где се сусрећу и чувају традиција, обичаји, стари занати и култура живота.

Ове године је у 95 општина и 1.500 села планирана ова манифестација.

Циљ Министарства за бригу о селу је да се услови живота на селу приближе условима у граду и да се тако успори и, ако је могуће, заустави миграција село-град.

Село није само пољопривреда, оно је много више од тога. Оно представља заједницу људи којима је потребан кров над главом, сигуран извор егзистенције, путна инфраструктура, водовод и канализација, као и сви други важни облици друштвеног стандарда.

Из таквих села људи неће одлазити, већ ће се у њих враћати и у њима остајати.

Србија је држава која је основана на темељима наших села, одатле је све потекло, зато то богатство треба чувати и баштинити, како за нас тако и за генерације које нам долазе.

Фото: Оксана Скенџић

аутор: Кристина Антић

Фото: Александар Милутиновић

Додај коментар: