Scroll Top

Седамнаести међународни фестивал анимираног филма АНИМАНИМА 2023

sedamnaesti-medjunarodni-festival-animiranog-filma-animanima-2023
Сличне теме

Седамнаести међународни фестивал анимираног филма АНИМАНИМА 2023 одржаће се од 19. до 23. септембра у Културном центру Чачак, као интегрални део пројекта “Чачак – Престоница културе Србије 2023: Чачанска Родна”

Улаз на све програме је слободан.

На најавној конфреренцији одржаној 11. септембра 2023. у Културном центру Београда програм 17. АНИМАНИМЕ 2023 представили су: Милен Алемпијевић, програмски директор фестивала АНИМАНИМА, аутор изложбе „Стрип & Џез : Ритмови простора“; Андријана Ружић из Италије, историчарка уметности, чланица жирија Такмичарског програма за децу, која активно проучава и промовише анимацију; Милан Милосављевић, продуцент, селектор програма „Савремена српска анимација“ и Ана Недељковић, чланица жирија Главног такмичарског програма, наша позната аниматорка награђиваних филмова.

Њен први анимирани филм Rabbitland (2013), који је режирала са Николом Мајдаком, на Берлиналу награђен је Кристалним медведом и приказан је на преко сто фестивала широм света.

Њихов други заједнички филм Непутовања (2018) квалификован је за Оскара и номинован за Annie награду у Лос Анђелесу.

АНИМАНИМА ове године има 13 програмских целина које ће бити реализоване кроз 19 пројекција, уз 144 филма од чега су 3 дугометражна у ревијалном програму. Милен Алемпијевић је изјавио: „Направили смо најквалитетнију могућу селекцију.

Одабрани филмови у Главном такмичарском програму су стигли из 23 државе, од тога је 8 ваневропских филмова“, истакавши да је ово традиционално међународни фестивал анимираног филма са акцентом на европску продукцију.

АНИМАНИМА доноси обиље сјајних анимираних филмова у два такмичарска програма.

У главном такмичарском програму за фестивалски Гран при надметаће се 32 остварења из 18 земаља, а одлуку о најбољем филму и осталим наградама донеће жири у коме ће радити један од најбољих латиноамеричких аниматора Хуан Пабало Сарамела из Аргентине, наша вишеструко награђивана ауторка Ана Недељковић и Португалац Жоао Гонзалес, чији је филм „Трговци ледом“ ове године био у најужем кругу за награду Америчке академије Оскар.

Најмлађа публика гледаће у матине пројекцијама забавне и духовите филмове, а о наградама у овој конкуренцији одлучиваће жири у саставу Александар Грацер (Аустрија), Андријана Ружић (Италија) и Мате Хоресњи (Мађарска). На програму је и дугометражни програм, као и анимирани документарци.

Фестивал отвара нови филм швајцарског мајстора анимације Жоржа Швицгебела „Од једне слике… до друге“ 19. септембра у 20.15.

Како је наведено у програмској књизи, „Пастуозни потез и загасита палета боја Швицгебелов сликарски рукопис увек чине препознатљивим. Призори су у перманентном, живом, калидоскопском преображају.

Визуални наратив филма полази од Олимпије (1863) Едуара Манеа, да би се, после сукцесивне измене различитих мотива – неочекиваних, зачудних трансфигурација – окончао платном Бело и црно (1913) Феликса Валтона, и тако се остварила веза између мотивски сличних дела (лежећи женски акт) које раздваја тачно пола века.“

Поред анимираних остварења, на фестивалу ће бити приређене оригиналне изложбе:

– „Стрип и џез: Ритмови простора“ коју су приредили уметнички директор Аниманиме Милен Алемпијевић и историчарка уметности из Италије Андријана Ружић. Биће приказана дела инспирисана турбулентним животом и ванвременском музиком Чарлија Паркера, Били Холидеј, Чарлија Мингаса, Мајлса Дејвиса,… Изложба ће бити отворена у уторак 19. септембра у Ликовном салону Културног центра Чачак у 19.00, а траје до 30. септембра.

Изложба „Иза очију свет“ – Тимо Виљакаинен (Финска) која се одржава од 19.09. у 19.15 до 30.09. у Галерији у Средњем холу. Ова чудесна колекција фотографија скупљена је у књизи „Иза очију свет“ . Тимо је снимао ауторе анимираних филмова у различитим земљама, у њиховим студијима, на фестивалима, на улицама. Али, на несвакидашњи начин: замолио их је да на тренутак склопе очи. Склопљених очију на фотографијама су: Пол Буш, браћа Квеј, Пол Дрисен, Андреас Хикаде, Росто, Мајкл Дудок де Вит, Фредерик Бак, Михаела Павлатова и многи други.

Изложба Марице Кицушић „Словенска божанства“ (19.09. од 19.30 до 30.09. у Галерији у Горњем холу). Марица Кицушић (1988) учествовала је на више од 80 изложби у Србији и иностранству, а имала је и 7 самосталних изложби. Илустровала је преко 40 књига за децу.

Фото: Чачанска родна

Додај коментар: