Scroll Top

ШТАМПАРИЈА „БОРБА“ ОБЕЛЕЖАВА 77.РОЂЕНДАН

shtamparija-borba-obelezhava-77-ro-en
Сличне теме

Непосредно по ослобођењу Београда, тачније 15. новембра 1944.почела је са радом Штампарија „Борба“, када је и одштампан први број истоименог листа.Новинари, словослагачи и машинисти држали су тог јутра прве, тек одштампане примерке „Борбе“ и управо су они заслужни што ова установа данас обележава свој јубилеј.Њихова прича није се завршила тог јутра, напротив, тек је почела. Неколико дана касније, на Тргу Маркса и Енгелса, основано је Новинско-издавачко и графичко предузеће „Борба“, а штампарске машине су током првих година штампале импозантне тираже овог листа, који су се кретали од 400.000 до 600.000 примерака.

Борбина породица увећала се 1952. обогаћена доласком „Спорта“, једног од најугледнијих и најстаријих спортских дневника, а већ у јесен 1953. прикључују се и „Вечерње новости“.У јеку Тршћанске криз , „Борба“ је радила своје ванредно издање како читаоци не би морали да чекају сутрашњи дан и обавесте се о актуелним догађајима. 16.октобра 1953. први пут је од стране колпортера, на београдским улицама одјекнуо назив-„Вечерње новости“, од чијег рођења па до данас је у овој штампарији одштампано преко шест милијарди примерака. У Штампарији су штампана и друга издања са, за данас, недостижним тиражима:“Спорт и свет“ у 450.000 примерака, чувени дечји лист „Кекец“ 350.000, „Нада“ 450.000, а „ТВ новости“ чак 601.000 примерака.

Током година рада Штампарија „Борба“ константно је унапређивала процес производње и на тај начин повећавала сопствене могућности да испуни примарни задатак: да одштампа тираже новина који се данас мере десетинама милијарди примерака.Најзаслужнији су свакако њени графички радници, штампари који су се заједно са новинарима и сарадницима из  „Борбе“ и „Новости“ упустили у амбициозни пројекат изградње пословне зграде у центру Београда. Можда им је и само име Борба одредило судбину или Момо Капор, када је, према сосптвеним речима у мају 1945.босоног, по топлом асфалту отишао до киоска да купи  „живот који је борба“ и „Борбу“ која је коштала један динар. Иако је од 1944. до данас пролазила кроз разне фазе и доживљавала бројне промене и турбуленције, Штампарија Борба је остала мајстор свог заната и као једна од најсавременијих штампарија на Балкану данас заузима високо место у графичкој индустријии и изван граница наше земље.

Поводом обележавања јубилеја 77 година постојања и рада, редакција „Борба“ упућује искрене честитке Штампарији „Борба“ и жеље да наставе са истим успехом у будућности.

Екипа Борба

фото: архива Борба

Додај коментар: