Scroll Top

Синоћ се зачуо громки и дуготрајни аплауз у зајечарском позоришту

sino-se-zachuo-gromki-i-dugotrajni-apl
Сличне теме

У зајечарском позоришту јуче је одиграна претпремијера представе “Електра” Данила Киша, по мотивима драме Еурипида, у режији Оливере Викторовић Ђурашковић. Пробирљива зајечарска публика је одлично прихватила ову вишеслојну античку драму и талентоване глумце наградила громким, дуготрајним аплаузом.

У представи играју: Ана Бретшнајдер, Милош Ђуричић, Наташа Петровић, Милош Танасковић, Предраг Грбић, Фуад Табучић, Бранислав Мијатовић, Габријел Бећаревић, Ивана Бартуњек и хор који су чинили : Јелена Рајић, Сања Недељковић, Александра Манасијевић и Марија Станковић.

Према речима редитељке Оливере Викторовић Ђурашковић, оно што је у основи драме је мотив освете који води у нову крв и уништава животе како оних који се свете , тако и оних који заслужују да буду кажњени:

– Мотив освете је присутан у свим временима, то је нешто страшно што се понавља кроз векове и не води ничему. Оно што је још значајно у овом комаду је преиспитивање мотива злочина. Поставља се питање ко је исправан. Једини лик који у Кишовој драми има моралну дилему је Орест, али ипак на крају учествује у злочину за који сви актери бивају кажњени вечитим одвајањем, након чега њихови животи постају ништавни.

“Електра” има и политичку конотацију јер се односи на убиство владара или владарке. Нажалост, и ми смо сведоци политичких убистава и код нас и у окружењу. Од Грка до данас тога има, само су друга времена и другачији начини на који се то ради.

У овој драми је битно и присуство жене кроз Касандрино пророчанство. Она је видела шта ће се десити, али јој нико не верује и у томе је њено проклетство”.

Премијера “Електре” зајечарског позоришта биће изведена на затварању 31. Фестивала;Дани Зорана Радмиловића, у другој половини октобра.

– Наводи се у саопштењу.

Додај коментар: