Scroll Top

Славимо своју отаџбину на најлепши начин

slavimo-osvoju-otadzbinu-na-najlepsi-nacin
Сличне теме

Марија и Марина Гобовић објавиле два нова албума изворне музике

Признања која добијамо су важне потврде да ово што радимо вреди и подстрек су да наставимо са залагањем за очување традиционалне српске музике.

Изворна народна музика остала је вечна, преношењем с генерације на генерацију. Да је све више младих који је воле и негују, потврђује заинтересованост деце и родитеља који долазе код Марије и Марине Гобовић на часове.

– Радост деце која долазе у дечји хор Славујчићи осећамо на сваком часу. Зато се максимално трудимо да им буде забавно и едукативно. Нашим ђацима смо до сада организовале многе догађаје, који су им донели дивно искуство и којима су били одушевљени – објашњавају сестре Гобовић. Њих две су  ретки чувари изворних песама и српске традиционалне културе, уопште, а недавно су објавиле и два нова албума у том духу.

Реците нам нешто више о албумима „Лепота је у традицији“ и „Свети Сава“. На какав пријем су наишли?

Марија: Поносне смо на оба албума. До сада смо изворну музику прилагођавале модерним ритмовима да бисмо је приближиле младима, али је албум „Лепота је у традицији“ снимљен у оригиналним аранжманима, отпеваним у дуету, уз пратњу великог оркестра Владе Пановића, шефа Народног оркестра РТС. Посебно нам је драго што се, поред изворних традиционалних песама, на албуму налази и неколико нових у духу балканске музичке традиције. Реакције публике су позитивне.

Марина: Упоредо смо припремале и албум „Свети Сава“, са ђацима нашег хора Славујчићи. Деца дивно реагују на песме с овог албума. Поносне смо што смо добиле благослов Његове светости патријарха српског господина Порфирија да будемо руководиоци дечјег хора при Храму Светог Саве и захвалне смо на прилици да припремимо албум посвећен Светом Сави. Све текстове на албуму су писала деца, која су се јавила на песнички конкурс, док смо нас две компоновале нумере.

Како изгледа то компоновање у четири руке?                      

Марија: Када заједно пишемо, свака од нас у песму унесе нешто своје јер смо различите по сензибилитету. Дивно је имати сестру близнакињу када је овај део посла у питању јер никада не знамо у ком смеру нас креативност може одвести. Помажу нам чак и на ша деца јер нову песму прво њима отпевамо, па ако им се свиди, знамо да ће се свидети и другој деци.

Колико је код деце битан таленат за музику, а колико упорност и редовно вежбање?

Марина: Таленат у погледу слуха, музикалности и моторике се брзо препозна. Лако памћење мелодије или ритма могу сигнализирати музикалност. Родитељи имају кључну улогу у томе да, ако примете знаке музикалности, усмере децу и негују њихов таленат. Као што таленат не може без вежбања и упорности, тако не може ни обрнуто. Колико ће неко усвојити знање, зависи од талента и количине уложеног труда.

Како изгледају часови с најмлађим узрастом? На који начин малишанима који не знају ноте приближити музику и певање?

Марија: Рад с најмлађима је веома захтеван и одговоран, али и леп и занимљив. Мала деца немају очекивања, желе да се лепо проведу и да им бу де интересантно, а Марина и ја имамо задатак да их кроз забаву едукујемо. Бирамо оне песме за које знамо да ће им се допасти. Деци која су мала и не знају ноте, а имају слуха, приближимо песму тако што певамо, понављамо и када слушају нас, а и једни друге, брзо усвоје песму.

За песму„Србија“ добиле сте националну награду за најлепшу песму о Републици Србији. Ове године сте у Њујорку добиле престижно признање Tesla Spirit Award. Колико вам значе ове награде?

Марина: Свака награда нам је важна јер свака представља потврду нашег труда и залагања. Срећне смо што је песма „Србија“ пронашла пут до срца публике и признања и похвале. Музику и текст за песму сам сама написала, док је аранжман радио композитор Саша Милошевић. Песма представља спој вере и традиције, она слави Србију, православље и родољубље.

Марија: Песма „Никола Тесла“ описује живот, рад и значај нашег највећег научника. Признања која добијамо за наш рад доживљавамо као важне потврде да ово што радимо вреди, а истовремено то нам је и подстрек да убудуће наставимо с радом и залагањем за очување наше традиционалне изворне музике. Драго нам је што су наш труд и залагање за изворну музику препознати.

Фото: Владан Делић

Додај коментар: