Scroll Top

Српска шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалог културног наслеђа 

srpska-shlivovitsa-upisana-na-uneskovu
Сличне теме

Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа на свом 17. заседању, које се одржава у Рабату (Мароко), донео је одлуку о упису елемента „Друштвене праксе и знања у вези с припремом и употребом традиционалног пића од шљиве – шљивовице“ на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Овом одлуком на Унескову листу уписан је део „живог наслеђа“ Србије који обједињује низ знања и вештина потребних за припрему шљивовице у домаћинствима, њену примену у свакодневној и обичајној пракси, а обухвата и узгој специфичних сорти шљиве, културу исхране, као и традиционалне занате повезане с израдом употребних предмета који чине саставни део ове праксе.

Комплетан номинацијски досије за упис овог елемента је припремио Центар за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју у Београду на основу одлуке Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије и Министарства културе Републике Србије. Предлагачи елемента су Етнографски музеј у Београду и Народни музеј Чачак, а у изради номинације учествовали су носиоци наслеђа, појединци и породице, локалне заједнице, институције културе и образовне институције, невладине организације, удружења и други учесници који својим деловањем доприносе очувању и преношењу знања и вештина потребних за припрему и употребу шљивовице данас.

На Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства Србија је до сада уписала породичну славу, традиционалну народну игру коло, певање уз гусле и злакуско лончарство.

Фото: Етнографски музеј

Додај коментар: