Scroll Top

Све је здраво кад се добро укомбинује

sve-je-zdravo-kad-se-dobro-ukombinuje
Сличне теме

КАТАРИНА ПЕТРОВИЋ, АУТОР ЕМИСИЈЕ “ГАСТРОНОМАД”

Највише волим да сецкам ножем, да уберем нешто свеже и да га искористим што пре. То ми је врло инспиративно

Још у средњошколским данима почела је да се бави новинарством, а многи гледаоци је па­мте и по маштовитим и оригиналним временским прогнозама. Као новинар, упоредо је радила културу, забаву, хумани­тарне акције и друге послове у информативи. Како се од малих ногу пронашла у кулинарству, спојивши хоби и новинарство, дебитовала је у емисији мага­зинског карактера “Катаринине чаролије” на Kitchen TV. Данас гледаоци гастрономско­-путо­писне емисије РТС “Гастроно­мад” Катарину Кају Петровић сматрају врхунском куварицом.

– Новинарство је прелепо, али превише динамично, то је по­сао који изазива зависност јер човек, када једном крене тиме да се бави, никада не престаје. Махинално и на улици, у сва­ком тренутку где год да оде, он гледа новинарским очима, свуда тражи неку причу, чак и у свакодневном животу са­знаје информације на начин као новинар. Остала сам заро­бљена у свему томе, а од раног детињства, када сам почела да користим руке, почела сам и да кувам. У почетку ме је интере­совао рад с тестом, као и свако дете, па сам правила разне кола­че и кифлице. Како сам одувек волела да припремам храну, већ у првом разреду основне школе спремала сам комплетан ручак родитељима када дођу с посла.

Још тада су ми биле занимљи­ве емисије о кувању, посебно Рејчел Реј због позитивне ене­ргије и непосредности. Она је кувала, имала госте, а ја сам је гледала и маштала. Желела сам једног дана да радим неку сличну емисију, која има мага­зински карактер, али се бави и саветима о храни. Стицајем око­лности, срела сам једног колегу с којим сам раније радила и који ми је рекао да се појавио нови домаћи куварски канал ­ Kitc­hen TV, први на српском језику у региону. Након тога сам отишла на кастинг, прошла га и почела да снимам серијал “Катаринине чаролије”. Тако започиње моја куварска каријера ­ говори за Борбу Катарина Каја Петровић.

Када је Катаринин колега Не­над Гладић, познатији као Лепи Брка, одлучио да се осамоста­ли, продукцијска кућа која је власник лиценце за емисију “Гастрономад” на РТС одмах ју је препознала као новог поте­нцијалног гастрономада, а она је с одушевљењем прихватила посао. Данас Катарина већ две године истражује гастротајне свих кутака наше земље и инос­транства.

– У свом послу највише волим неизвесност и истраживање. Путовања ми изузетно пријају, за шта је заслужна моја екипа. Иако сам емотивно доста сазре­ла, по природи сам и даље бле­скаста и врло ведра, не волим негативну енергију. Најважнија ми је моја екипа, да никога не малтретирам и да сви буду за­довољни. Ми смо тим и емиси­ја зависи од сваког, почевши од редитеља, који препознаје шта је добро, а шта није, јер он гледа са стране, па све до камермана, сниматеља и тонца. Да ли ће да зацврчи у правом тренутку ме­со које се баци на тигањ, да ли ће да се чује кад нешто брбо­ће, то су они звуци које неко, можда, не препознаје, али су кључни јер изазивају воду у устима, тако да је сваки детаљ врло битан. Прво гледаш храну, па је једеш, све заједно ствара један посебан ужитак, а сви ко­ји воле да уживају најпре ужи­вају у храни, па онда у неким другим стварима ­ напомиње Катарина.

Пошто је гастрономад, Ка­тарина мора да прати трендо­ве целог света и не може да се профилише као неко ко припре­ма само европску храну, те је увек у потрази за нечим новим, нечим што оставља утисак када се проба, нечим што носи причу са собом. То захтева и тради­цију и моду, а данас је посебно популарно да се модернизују традиционална јела да би се туристима на што бољи начин представила култура и домаћа кухиња. Како наш гастрономад наводи, неопходно је прилагодити се светским трендовима и пратити их, али традиција увек мора бити у првом плану.

– Све више примећујем да се у свету припрема вегетеријанска и веганска храна, а и када се припрема месо, то су неке здравије варијанте рецепата, поготово сада, након короне. Сада је здрав животни стил постао приори­тет. У суштини, све је здраво када се добро укомбинује. Не треба претеривати с кондитор­ским производима, што свежије, то је и боље! Највише волим да сецкам ножем, да уберем нешто свеже и да га искористим што пре. То ми је врло инспирати­вно. Свака нова биљка може потпуно да промени укус неке мусаке или пасте. Коријандер је фасцинантан и много популаран у свету, а људи га или воле или мрзе јер лист коријандера има неки опор, чудан мирис. Често га користе светски кувари, али ми смо навикли на першун, због чега га ја увек бирам, доживља­вам га као представника наших традиционалних зачина и често га стављам баш уместо кори­јандера ­- објашњава Катарина.

Како доста путује, стално открива нека нова јела и инострана кухиња је много занима. Воли да дегустира сву храну, а себе кроз шалу зове “свашто­ јед и сваштокув”. За иностране кухиње каже да су то кухиње које су толико проткане нашом и да се у свакој може пронаћи неки наш сегмент. Када смо је питали које иностране рецепте би обавезно уврстила у домаћу кухињу, после дугог размишља­ња Каја је издвојила неколико специјалитета из земаља које је последње посетила ­ Турске и Грчке.

Касопита

– Турске чорбе су мени фе­номеналне, са сочивом или леблебијама, то су чорбе које враћају енергију и чине те ра­сположенијим и виталнијим, представљају за мене прави ме­лем за душу. Баклаве које сам јела у Конији никада нису биле лепше. Ово су баклаве с мла­дим кајмаком где нема много шећера, препуне су пистаћа, а коре су савршено мекане и нису претопљене. У Грчкој сам појела касопиту најбољу питу која је врло јед­ноставна за спремање. Умути се тесто исто као за палачинке, излије на старински плех, поспе овчијом фетом, а овчијим пу­тером се подмазује и прелива. Има ту много феноменалних јела, али, ако морам да бирам, нека то буду ова ­- поручује наша саговорница.

Рецепт на поклон: Турска чорба из Коније

Састојци:

 • 250 г леблебија
 • 500 мл јогурта
 • супена кашика сушене
  менте
 • 100 г путера
 • 300 г сушених пшеничних
  зрна
 • 130 г брашна
 • пилећа супа
Чорба из Коније

Начин припреме: Дан раније потопите у воду леблебије и пшеницу. Након 24 часа испе рите их и кувајте, додајући воду и со. Када се то добро ску ва, процедите их и оставите са стране. Помешајте јогурт, брашно и пилећу супу и ме шајте док смеса не прокључа. Након тога додајте скуване леблебије и пшеницу. У тигањ сипајте уље и додајте менту и чили папричице, лагано мешајте смесу док се све не про пржи. Чорбу сервирајте уз запршку.

аутор МИЉА ПОЊАВИЋ

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: