Scroll Top

Традиција и знање преточени у вино

traditsija-i-znane-pretocheni-u-vino
Сличне теме

ПОРОДИЧНА ВИНАРИЈА ВИНИК У ВРШЦУ

Иако се већ годинама бавимо производњом ограничених количина доброг вина, све до недавно смо ту драгцену тајну чували у кругу породице и одабраних пријатеља, каже Никола Цуцуљ

Предео у ком су се “спојиле” равница и Вршачке планине одувек је привлачио људе да ту изграде своја станишта јер је земљиште погодно за земљорадњу, виноградарство и сточарство, простране мочваре омогућавале су богат риболов, док су шуме пуне дивљачи биле идеална ловишта.

Управо се на оваквом једном месту, богатом винском традицијом, уз присуство љубави и знања, стационирала и винарија Виник. О традицији, љубави, знању и умећу прављења “пића богова”, протканих тајнама гајења и неговања винове лозе, открива нам власник винарије Виник из Вршца Никола Цуцуљ.

У асортиману је разнолика понуда, од белог сувог вина шардоне до црвеног сувог вина мерло и десертног вина берме

ДОБРИ ПОРОДИЧНИ ОДНОСИ

– Зна се да је вршачко виногорје било некада, а и данас је, највеће у Србији. Пре и непосредно после Другог светског рата скоро свако домаћинство имало је виноград. Тако је било и с мојом породицом. Вишегодишње искуство и добри породични односи довели су до оснивања винарије Виник – истиче Цуцуљ на почетку разговора.

На месту старе швапске куће у центру Вршца, која је зидана 1900, с великим подрумом, у ком се некада производило вино, током 2004. регистрована је породична винарија Виник. Данас ова винарија богатим асо- ртиманом вина различитих укуса, мириса и арома привлачи све љубитеље и познаваоце доброг вина. У њиховом асортиману је разнолика понуда, од белог сувог вина шардоне до црвеног сувог вина мерло и десертног вина бермет, док је укупни капацитет подрума винарије око 60.000 литара.

– Иако се већ годинама бавимо производњом ограничених количина доброг вина, све донедавно смо ту драгоцену тајну чували у кругу породице и одабраних пријатеља – каже Цуцуљ, па одмах додаје: “Саставни део већине винарија је и вински туризам. Ми имамо добру сарадњу са Туристичком организацијом града Вршца. Оно по чему се разликујемо од осталих винарија јесте да имамо две понуде. Једна је понуда за столом, одлична храна и вино, и једна с друге стране стола, а то је продуховљена прича о вину, проткана стиховима Бодлера, Ђуре Јакшића, Душка Трифуновића”.

У самој винарији је доминантан вински туризам

УЖИВАЊЕ У ВИНСКОЈ ЧАРОЛИЈИ

Винарија је опремљена најсавременијом енолошком опремом и сам процес производње је под контролисаном ферментацијом. Неговање вина врши се у прохромским судовима, након чега следи флаширање. – Ово је, пре свега, породична прича о тајнама гајења и неговања грожђа, а затим и прављења доброг и квалитетног вина. Супруга је задужена за кухињу и прављење добрих јела, захваљујући којима ћете моћи додатно да уживате у винској чаролији, док су синови Милан и Марко са мном у подруму за време боравка групе. У самој винарији је доминантан вински туризам, тако да већи део вина продамо у подруму нашим гостима и љубитељима добре чашице вина, мада имамо и продају по хотелима и локалима у Панчеву и Зрењанину – каже Цуцуљ.

Љубитеље вина, добре приче, укусне хране и, изнад свега, познаваоце богате традиције и умећа у припреми овог напитка, на свом путу кроз вршачко виногорје, свакако, поред саме дегустације вина, може зауставити и ова лепа породична прича о гајењу и технолошком процесу прераде грожђа.

аутор KРИСТИНА АНТИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ВИНАРИЈА ВИНИК

Додај коментар: