Scroll Top

Здрава храна за здраво сутра

zdrava-hrana-za-zdravo-sutra
Сличне теме

ХУМАНОСТ НИЈЕ ТРЕНД, ВЕЋ НАЧИН И ЦИЉ СВАКОГ САВРЕМЕНОГ ДРУШТВА

Колико је избор намирница битан у нашем свакодневном животу да бисмо живели што здравије, растерећеније и срећније, утолико се ова потреба увећава код оних који се боре са неком од најтежих болести. “Башта може свашта” је место где се узгаја здравље

Деца су будућност овог света. Како би наша будућност била одржива, здрава, фер и просперитетна, потребно је да генерацијама које стасавају обезбедимо срећно детињство. Велики део те среће садржано је у нечему што најлакше и пренебрегнемо када нам не недостаје, а то је здравље. С друге стране, када се дете бори с неком тешком болешћу, неопходно је да му друштво обезбеди квалитетне услове лечења и тиме шансу за једнако срећно сутра.

ЉУБАВ ЗА СВЕ

У жељи да се пробуди добро у људима и омогући да свако дете које се лечи од рака има доступне здраве намирнице контролисаног порекла, гајене с љубављу и без коришћења пестицида, настала је почетком ове го- дине “Башта може свашта” у сарадњи са Националним удружењем родитеља деце оболеле од рака НУРДОР и Органеле. Када се спојило искуство, огромна жеља, поверење и нада, настало је поље љубави и подршке, које чланови овог друштва желе да поставе као пример другима.

– Искуство нас учи да велике ствари стварају мали људи и да се поверење гради ако сте се свим срцем дали за нешто. Тако је настала ова дивна прича и идеја која ће служити на добробит свим малишанима у борби против малигних болести – кажу нам у “Башти”.

– Сваки занат, посао или сопствени бизнис је сам по себи тежак. За сваки успех и напредак је неопходна вели- ка жеља и воља, као и јасан пут ка развоју циља. Органска производња је захтеван облик узгајања воћа и поврћа јер захтева велику количину административних послова, свако семе које желите да посејете мора да одобри Министарство пољопривреде, уз, наравно, постојећи сертификат за органску производњу. Због контролисаног порекла намирница и природног начина узгајања, приноси су доста мањи, али љубав и тај осећај задовољства да је неко дете појело здраву шаргарепу или тиквицу буди огроман осећај среће који наш бизнис чини успешним – наводи Павле Ђорђевић, директор Огранеле.

Начини на које људи добре воље могу да помогну су разнолики. Од основног и примарног волонтирања постоји различит спектар помоћи како свако ко жели може да се прикључи и помогне. Путем платформе донације. рс(хттп://донације.рс/) грађани и компаније могу да уплате новчана средства за кампању “Засадимо живот заједно”. Такође, у оквиру кампање постоје сегменти који су неопходни у реализацији целе приче, па, уколико компаније желе да се прикљу че из области грађевине и агрономије кроз донацију у виду робе и услуга, свакако су добро дошле.

Запослени су поносни на одзив дивних младих људи широм земље. Реализована су два волонтерска кампа у сарадњи са Младим истраживачима Србије, где је учествовало преко 15 људи кроз разне активности и провело укупно 30 дана на самом имању. Из “Баште” наводе да сви дивни, млади ентузијасти који препознају овај пројекат као посебан и јединствен, намењен малим суперхеројима, позвани су да се придруже, пруже допринос и подигну своју хуманост на скроз нови ниво.

Главни циљ и идеја је да свако дете које се лечи од рака има исто право, право на квалитетно лечење. Поред мноштва сегмената који играју велику улогу у лечењу од малигнитета, здрава храна је стуб и основ ка путу до излечења. Ова органска башта је прва која ће све оно што се у њој створи удруженим снагама хуманих људи донирати деци која се лече од малигних болести.

Тим ради на непрестаном подизању баште, богаћењу земљишта природним животињским ђубривом, тако да ће све неопходне културе, као што су цвекла, целер, шаргарепа и кромпир, бити усељене за што брже јачање имунитета деце. У будућности идеја је да се башта ојача набавком неопходне механизације, алата и машина, а такође су планирани и радови на њеној инфраструктури.

СМЕШТАЈ НАЈКРИТИЧНИЈИ

Да би башта живела, тим ради заједно на моделу самоодрживости, а за то им је неопходна помоћ волонтера. Смештајни капацитети су битни да би сви људи који желе својим доприносом да помогну и подрже овај пројекат могли да се сместе јер радови у башти могу да трају и по неколико дана. Кроз будуће пројекте циљ је да се прикупи новац и сагради неколико дрвених бунгалова да би се на тај начин привукло што више дивних људи који желе да пруже помоћи. Свако ко се одлучи да донира новац учинио је огромну ствар и овај хумани пројекат приближио што бржем остварењу.

аутор МИЉА ПОЊАВИЋ

Додај коментар: