Scroll Top

Једанаести Међународни плесни фестивал у Сомбору – Оријанеталија 2023.

jedanaesti-medjunarodni-plesni-festival-u-somboru-orijanetalija-2023
Сличне теме

Једанаесто издање Међународног плесног фестивала у Сомбору Оријенталија 2023. одржано је у недељу, 8. октобра у великој сали Културног центра Лаза Костић Сомбор

 

Овај фестивал већ више од једне деценије организује удружење грађана ARTiFAKT и плесна група Innana плесне школе Jump dance из Сомбора.

Оријенталија окупља велики број плесача свих плесних дисциплина из целог региона. Публика је ове године била у могућности да на истој сцени гледа модерни плес, street dance, МТВ dance, show dance, high heel dance, фолклорне плесове, класични индијски плес, класични и модерни оријентални плес,bollywod, латино плес и све то у два потпуно различита плесна концерта.

Оригинална кореографска представа под називом Пича о Ianni изведена је на гала концерту оријенталног плеса а извеле су је пролазнице плесне школе Jump danceе и плесне групе Inanna: Кристина Лончаревић, Ивона Шефер, Ена Јожеф, Лаура Јожеф.

Исплесана је прича о Инанином силаску у подземни свет, прича о љубави, животу, смрти али и трансформацији која је једина стална. Поред тога, фолклорно вече и вече плесних фузија Сомборцима су пружиле могућност да гледају најегзотичније плесове данашњице али и да упознају древни индијски плес, фолклор арапских земаља и новије плесне форме као high heels dance, акробатски плес, латино панк, трајбсл самба, street shaabi и многе друге.

На фестивалу је учешће узело више од стотину плесача, узраста од 5 до 35 година, чиме је један од циљева самог пројекта Оријенталија испуњен у потпуности.

Организациони тим Оријенталије и директорка фестивала Бранкица Ћурчић сматрају ово издање фестивала једним од успешнијих, а публици је, још једном пружена могућност да сагледа сваки од изведених плесова као вид уметности што свакако јесте јер је сваки од њих на овом фестивалу управо тако и представљен.

Фото: Јожеф Ишпановић

Додај коментар: