Scroll Top

Међународни филмски фестивал на Мокрој Гори

medjunarodni-filmski-festival-na-mokroj-gori
Сличне теме

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф биће одржан од 22. до 25. јануара 2021. Због здравствене ситуације у свету, фестивал неће бити одржан на Мећавнику као до сада, већ ће моћи да се прати искључиво преко дигиталне платформе, на веб адреси „kustendorf.online“.

Млади филмски ствараоци и великани светског ауторског филма биће у фокусу и овогодишњег Кустендорфа. У оквиру фестивала, као специјална посластица за све љубитеље филмске уметности, биће приказани разговори оснивача фестивала Емира Кустурице са свим учесницима фестивала — са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма „Савремене тенденције“. 

Такмичарски програм 14. Кустендорфа ће се састојати од 22 краткометражна филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Пољске, Белгије, Србије, Аустрије, Азербејџана, Бугарске, Северне Македоније, Немачке, Русије, Румуније, Данске, Ирана, Израела, Киргистана, Црне Горе, Узбекистана и Француске.

Међународни жири чине: Алиће Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске. Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло 439 филмова. Изабрани филмови одражавају поетичност и разноликост читаве продукције, а издвајају се по стилу и аутентичном погледу на свету. Такмичарски програм 14. Кустендорфа чиниће 18 играних, 2 документарна и 2 анимирана краткометражна филма.

У „Савременим тенденцијама“ биће приказани: добитник специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала, филм Андреја Кончаловског „Драги другови!“ ,филм „Венди“ редитеља Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на филмском фестивалу у Венецији, филм „Госпођица Маркс“ редитељке Сузане Никијарели и филм „Каменоломац” редитељског двојца који чинеЂанлука и Масимилијано Де Серио.

У оквиру програмске целине Ретроспектива великана биће приказане четири епизоде серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице, програм посвећен америчкој глумици Феј Данавеј, као и последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука „Растварање“  који ће пратити разговор Емира Кустурице са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

Додај коментар: